Отец Йоан Петров е тазгодишният носител на наградата „Милосърдие“

Отец Йоан
26.09.2023 / 21:33

Отец Йоан Петров е тазгодишният носител на наградата „Милосърдие“ на община Сливен.

Наградата се присъжда за дългогодишна дейност и проявен професионализъм, за научни достижения, за висока гражданска отговорност в областта на здравеопазването и социалната политика на Община Сливен.

Светското име на свещеника е Цветомир. Роден е през 1978 г.

Йоан Петров завършва богословие във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Отец Йоан е ръкоположен за дякон през 2005 г. от Сливенският митрополит Йоаникий, а шест месеца по-късно – за свещеник.

Строителната част в неговото свещеническо служение започва през 2010 г. в храм „Света Троица“ село Крушаре, на който отеца прави ремонт.

Следващият храм е „Свети цар Борис Михаил“ Сливен. Този храм не е отварял врати в продължение на 13 години след построяването си и е изоставен. Благодарение на отец Йоан, храмът е обновен и започва да изпълнява своите функции.

Отец Йоан е бил и в Катедрален храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“, където по молба на владиката започва строителни дейности във вътрешната част на храма. Всички стени и таванът са измазани и изписани.

През 2021 г. получава писмена заповед да изгради храм „Света преподобна Параскева-Петка Българска“ – гр. Сливен. Повече от 13 години сградата не може да бъде завършена. С множество дарения от жителите на града и с подкрепата на Общински съвет – Сливен и на Община Сливен, в рамките на две години, най-новият храм в града ще отвори врати, благодарение на денонощните грижи на отец Йоан.

През месец май 2023 г. отец Йоан е част от делегация от град Сливен за откриване на паметна плоча в българското военно гробище в памет на загиналите воини от сливенския край унгарския град Харкан, където отец Йоан отслужва заупокойна молитва.

Като свещеник и човек отец Йоан откликва не само на духовните потребности на хората, но и на техните социални проблеми. Той безплатно извършва всички църковни тайнства и обреди в рамките на храм „Свети цар Борис Михаил“. В продължение на 11 години този храм функционира без ценоразпис, като дава възможност тези хора, които имат финансови проблеми, да се кръстят и венчаят безплатно.

Очаква се наградата да му бъде връчена в навечерието на 26 октомври или на самия ден на Сливен.

Текст: Станимир Петков
Снимка: МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев