Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Работим за ускореното изграждане на силна българска отбрана в НАТО и ЕС

...........................................................
30.09.2023 / 12:54

Министърът на отбраната Тодор Тагарев представи на 29 септември приоритетите в отбраната пред участниците в Годишната конференция на вицепремиера и министър на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България.

„Нашата цел е българските Въоръжени сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление и да разполагат с основните приоритетни способности, така че да са адекватни на рисковете и заплахите. Българската отбрана е интегрална част от системата за защита на националната сигурност и са необходими добре развити механизми за бързо и ефективно междуинституционално взаимодействие, при оперативна съвместимост и възможности за споделяне на способности с други ведомства“, каза министър Тагарев.

„Предвид коренно променената стратегическа среда, днес работим за ускореното изграждане на силна българска отбрана в НАТО и ЕС“, подчерта министърът на отбраната. Той съобщи, че в изпълнение на тази цел ще бъде проведен Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се резултатите да бъдат представени пред обществеността в края на февруари 2024 г. под формата на „Бяла книга на отбраната“.

В отговор на журналистически въпроси, министърът обясни, че чрез Стратегическия преглед на отбранителната политика ще бъде направена оценка доколко съществуващите документи за развитие на отбранителните способности съответстват на новата среда. По думите му Стратегическият преглед ще помогне за намирането на съответните решения, за да може правителството да се ангажира с необходимите промени в сферата на отбраната за изграждане на инфраструктура в изпълнение на функциите по поддръжка от страна домакин, стартиране на големи проекти за превъоръжаване и др.

В проекта за придобиване на нова бойна машина на пехотата има предвидено солидно индустриално участие, поясни пред журналисти министър Тагарев. „Министерският съвет, Министерството на отбраната и всички екипи работиха много сериозно, качествено. Бързо взехме решенията, чакаме Народното събрание да започне да разглежда този проект“, коментира министърът на отбраната.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев