Акценти от отминаващата седмица в Сливен

Сливен
01.10.2023 / 19:41

Тазгодишният носител на наградата „Милосърдие“ на Община Сливен е отец Йоан Петров. Той бе избран на заседание на комисията за избор на носител на приза. Предложението за удостояването му с наградата е внесено от група общински съветници. Наградата ще му бъде връчена на тържествен концерт в рамките на програмата за отбелязване на Димитровден – празник на град Сливен.

Община Сливен отбеляза Световния ден на туризма под мотото „Сливен – почувствай природата, преживей историята“. По този повод в залата на Областния информационен център се проведе планирана в Програмата за развитие на туризма на Общината среща-дискусия с представители на хотели в Сливен и региона. На срещата бяха поканени представители на десет от най-посещаваните сливенски хотела. Целта бе браншът да се запознае бранша с проектите и инициативите на Общината по отношение развитието на туризма, както и да се изслушат предложенията на хотелиерите за популяризиране на дестинация Сливен. Срещата бе водена от зам.кмета по икономическото развитие инж. Стоян Марков, в чийто ресор е развитието на туризма. Той запозна присъстващите с текущите проекти на Общината, като открои изпълняваните дейности по два важни за туризма проекта - „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“ и „Наследството на Сливен - пленяващо и многолико“.

С началото на учебната 2023-2024 г., Общината, съвместно с Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Сливен, лекари-ортопеди и физиотерапевти от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и ДКЦ-1-Сливен, започва скрининг кампания за гръбначни заболявания при ученици от първи до четвърти клас в Сливен. Скринингът е с цел профилактика и своевременно откриване и лечение на гръбначните заболявания в ранна училищна възраст. Нелекуваната сколиоза влияе на качеството на живота с появата на болка, намалена дихателна функция на белия дроб, евентуални затруднения в сърдечно – съдовата функция в гръдната клетка, ограничена активност, нарушения на походката, изтръпване на ръцете и др. Прегледите ще стартират през месец октомври и ще се извършват в здравните кабинети на училищата, след подписано информирано съгласие от родител. При установяване на изменения в стоежа на детето, ще бъде насочвано към специалист за диагностично уточняване. Ще бъде предоставена възможност за включване в индивидуална или групова лечебна физкултура.

Седем броя радарни табла за отчитане на скоростта бяха монтирани за първи път в Сливен. Те са поставени на възлови места в града - бул. „Банско шосе“ – едно табло след кръговото кръстовище в посока „Детелината“ и едно табло след табелата за населено място на влизане в Сливен, ул. "Ст. Стамболов" - след кръстовището с бул. "Г.Данчев", в посока юг, ул. "Антим I" - откъм ул. "Г.С.Раковски", ул. "Бургаско шосе" до Колодрума, ул. "Панайот Хитов" в посока към кръговото кръстовище, ул. "Стефан Караджа" след Дамарски мост, в посока към гимназията по електротехника. Решението за разположението на таблата е взето на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата, след прецизиране на участъците за движение със скорост над допустимата. Монтирането им е част от мерките на Община Сливен за повишаване безопасността по пътищата и намаляване предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Приключиха превантивните действия за осигуряване на проводимост на коритото на Дюлева река в района на бившата мебелна къща. В участъка имаше голям обем прораснала растителност, което създаваше риск за водния оток. Премахнати са храсти и дървесна растителност. Оформен е профилът на участъка, с което е осигурена нормална проводимост. Започнаха дейностите и по Асеновска река, в участъка от МБАЛ „Хаджи Димитър“ до моста на бул. „Тракия“. Той ще бъде почистен от храстите, тревната и дървесна растителност. Ще бъде запазен острова от папури, образувал се на едно от местата, тъй като този растителен вид е защитен.

Звезди от „Игри на волята“ бяха гости на спортен празник в СУ „Константин Константинов“. Проявата премина под надслов „Спортувам активно, уча и се забавлявам“. Той е част от инициативата „Европейски ден на спорта в училище“ – 29 септември, на организацията „Бъди активен“. Организира се от училището, със съдействието на Община Сливен по програмата за спорт на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. От името на Общината на събитието присъства заместник-кметът Пепа Чиликова.

Община Сливен спечели най-голямата годишна награда – статуетката „Златен ключ“, за своята работа по Закона за достъп до обществена информация в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“. Наградата бе връчена в НДК на 21-та церемония, организирана от Фондация Програма Достъп до Информация /ПДИ/ на Международния ден на правото да знам. Общината е на първо място сред всички административни структури и институции на централно и местно ниво. Това е обективна оценка и изключително признание за постигнатото не само през изтеклата година.

Две от най-новите социални услуги, които Община Сливен разкри, продължават работата си като държавно делегирана дейност от 1 октомври. Центърът за обществена подкрепа и Дневният център за подкрепа на деца и/или младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства бяха създадени през 2020 година по проект с европейско и национално финансиране на стойност над 1,8 млн. лева. Общината успя да привлече допълнително финансиране, с което бе извършена реконструкция на сградата на закритото начално училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“. Тя се превърна в уютно и комфортно място за потребителите на двете услуги. Преди да изтече 3-годишния срок на проекта, Общината предприе процедура услугите да бъдат разкрити като държавна делегирана дейност. От началото на новия месец те ще продължат да работят, тъй като са доказано ефективни. Разполагат с компетентни и отдадени на каузата специалисти и служители. Центърът за обществена подкрепа запазва дейността си без промяна с капацитет 100 места. Дневният център, след изготвен анализ на потребностите от социални услуги, ще продължи с нова целева група - работа с пълнолетни лица с увреждания с капацитет 30 места, а децата ще получават същата подкрепа и грижа в сега съществуващия Дневен център за деца с увреждания „Св. Стилиян Детепазител“.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев