Парламентът настоява за допълване на многогодишния бюджет за реакция при криза

Европейски Парламент
03.10.2023 / 20:58

Във вторник евродепутатите изложиха позицията си относно реформата на дългосрочния бюджет на ЕС, като подчертаха неотложната необходимост от подготовка на бюджета на ЕС за бъдещето.

След Платформа за стратегически технологии за Европа“ (STEP) и отделиха 5 милиарда евро за подобряване на способността на ЕС да реагира на непредвидени кризи.

Що се отнася до плащанията по дълга, произтичащи от плана за възстановяване, евродепутатите изискват те да бъдат поставени над бюджетните тавани на ЕС. Това е, за да се гарантира, че програмите на ЕС, които са пряко облагодетелствани за гражданите, не са компрометирани, особено предвид потенциалната нестабилност на тези разходи с нарастващите лихвени проценти.

 

Критична времева линия

Депутатите подчертават, че бързото приемане на изменения регламент е от ключово значение, тъй като преразгледаната МФР трябва да влезе в сила до 1 януари 2024 г., за да предложи рамка за годишния бюджет за тази година.

Междинният доклад относно предложението за средносрочно преразглеждане на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. беше одобрен с 393 гласа срещу 136 и 92 въздържали се.

 

Пресконференция

Пресконференция с председателя на ЕП Роберта Мецола и съдокладчиците се провежда след гласуването на 3 октомври от 14:00 ч. в залата за пресконференции на Парламента в Страсбург. Следете го на живо чрез уеб стрийминг.

 

Цитати

Съдокладчикът Ян Олбрихт (ЕНП, Полша) каза: „Нашата цел беше амбициозно, но реалистично предложение за преразглеждане на МФР и успяхме да го запазим целенасочено, но всеобхватно. Ние се стремим да стабилизираме ситуацията в Украйна с нов механизъм на стойност 50 милиарда евро, като същевременно подкрепяме икономиката на ЕС. Подсилваме бюджета с допълнителни суми за миграция и осигуряваме гъвкавост за реагиране при кризи. – Ние даваме тласък на икономиката на ЕС със STEP. И ние стабилизираме бюджета, като се застъпваме за лихвените плащания по дълга на Фонда за възстановяване на ЕС (линия EURI), които да бъдат поставени над бюджетните тавани на ЕС. Имаме нужда от всички елементи на ревизията и имаме нужда от нея навреме - преди януари 2024 г. - за да влезем в изборната година с балансиран бюджет.

Съдокладчикът Margarida Marques (S&D, PT) каза: „Днес Парламентът очерта финансовите ресурси, необходими за предстоящите четири години. Призоваваме Съвета да се присъедини към нас в преговорите. До 31 декември 2023 г. искаме да разполагаме с адекватни средства за подкрепа на Украйна и да продължим да смекчаваме социалното и икономическото въздействие на войната, заедно с нарастващата инфлация и кризата с разходите за живот. Искаме да осигурим необходимите средства за укрепване на стратегическата автономия на ЕС, прилагане на Пакта за миграцията и навигиране в днешния сложен глобален геополитически пейзаж, като същевременно гарантираме, че бюджетът има адекватна гъвкавост, за да отговори на възникващите нужди, да отговори на хуманитарни кризи и да помогне на държавите-членки и гражданите, изправени пред увеличаващите се последици от природните бедствия.“

 

Следващи стъпки

С това пленарно гласуване преговарящите на Парламента са готови да се включат в дискусии със Съвета (държавите-членки), който тепърва ще финализира своята позиция по пакета.

 

Заден план

Многогодишната финансова рамка (МФР) определя годишните лимити („тавани“ на разходите) за ангажиментите на ЕС в различни области на политиката (широки категории разходи, наречени „функции“) и за общите годишни плащания за период от седем години. Настоящата рамка за 2021-2027 г. беше приета през 2020 г. и предвижда преглед на функционирането на МФР, с предложения за преразглеждане, когато е уместно, до 1 януари 2024 г. Европейската комисия предложи междинно преразглеждане на 20 юни 2023 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев