Стъпка към подкрепа на конкурентоспособността и устойчивостта на ЕС в стратегически сектори

Европейски Парламент
10.10.2023 / 10:48

„Платформата за стратегически технологии за Европа“ има за цел да насърчи цифровите, net-zero и биотехнологиите и да даде възможност на индустрията на ЕС да постигне цифрови и net-zero преходи.

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и бюджетите приеха своята позиция в понеделник относно създаването на „Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP)“, предназначена да стимулира критичните стратегически технологии чрез различни средства, като финансова подкрепа, „Печатът на суверенитета“ и „Портал за суверенитет“.

STEP има за цел да подсили различни програми и фондове на ЕС и да насочи до 160 милиарда евро в нови инвестиции, наред със стимулите на политиката на сближаване и Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Платформата ще насърчи растежа на ключови технологични вериги за стойност в сектори като цифрови, net-zero и биотехнологии, ще се справи с недостига на работна ръка и умения и ще подпомогне иновациите. В своите изменения евродепутатите се застъпват за допълнителни 3 милиарда евро в допълнение към предложените 10 милиарда, с което бюджетът на STEP ще достигне до 13 милиарда евро нови средства.

Освен това евродепутатите предлагат по-тясно привеждане на този регламент в съответствие със Закона за нулевата мрежа за промишленост и Закона за критичните суровини и създаването на комисия STEP, за да се гарантира ефективното му прилагане.

STEP трябва да действа и като „изпитателен стенд за пълноценен Суверенитетен фонд през следващия период на МФР“. Евродепутатите искат от Комисията да извърши междинна оценка до 2025 г., включително предложение за изменение на STEP или ново предложение за пълноценен Европейски фонд за суверенитет. Ако Комисията не предложи последното, тя трябва да обоснове своя избор, съгласиха се евродепутатите.

 

Необходимо е спешно приемане в съответствие с дългосрочното преразглеждане на бюджета на ЕС

Предложеният STEP е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, за който са необходими корекции, тъй като той е силно изчерпан след множеството кризи, настъпили от 2021 г. насам. Депутатите настояват STEP, заедно с преразглеждането на бюджета , трябва да бъде договорено възможно най-скоро, тъй като пакетът трябва да бъде интегриран в годишния бюджет за следващата година, който ще бъде договорен през ноември 2023 г.

 

Цитати

„Веднъж се предвиждаше STEP да бъде новият Европейски фонд за суверенитет – но не е така. Със STEP Комисията се опитва да свърже кръга, но предложението страда от три конкуриращи се цели: производство на необходимите технологии за постигане на нашите климатични цели, увеличаване Суверенитетът на Европа по отношение на други региони на света и укрепване на сближаването между държавите-членки на ЕС“, каза водещият евродепутат от Комисията по индустрия, изследвания и енергетика Кристиан Елер (ЕНП, Германия ). „Ние значително подобрихме текста и създадохме законодателна съгласуваност с други досиета, като например Закона за промишлеността с нулева печалба и Закона за критичните суровини. Осигурихме правилно функциониращ Европейски съвет за иновации, за да продължим да бъдем водещият капиталов инвеститор в ЕС за стратегически инвестиции“, добави той.

„STEP е отправна точка за правилно поддържане на технологиите, произведени в Европа . Европейските технологии трябва да имат достъп до по-добри възможности за финансиране. Така необходимата стратегическа автономия на ЕС може да бъде постигната само чрез обръщане към нуждите на нашите индустрии. STEP ще насочи съществуващото финансиране към правилните проекти, засилване на взаимодействието между фондовете и популяризиране на тези проекти. За тази цел ще има Печат за суверенитет, предназначен да помогне на организаторите на проекти да привлекат инвестиции чрез удостоверяване на техния принос към целите на STEP. За това наличието на управленска структура – ​​Комитетът на STEP – е от първостепенно значение. Трябва да използваме средствата прозрачно и ефективно“, каза докладчикът на бюджетната комисия Хосе Мануел Фернандес (ЕНП, Португалия).

 

Следващи стъпки

Законът беше приет с 43 гласа "за", 6 "против" и 15 "въздържал се". Той ще бъде подложен на гласуване от пълния състав по време на пленарната сесия на 16-19 октомври.

 

Заден план

Платформата „Стратегически технологии за Европа“ има за цел да засили европейската конкурентоспособност и устойчивост в стратегически сектори и да намали зависимостта им от икономиката на ЕС. Той предвижда подкрепа за разработването и производството на критични технологии и адресира недостига на работна ръка и умения.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев