Срещата на министрите на отбраната продължи на 12 октомври със сесия с участието на министъра на отбраната на държавата Израел

...........................................................
13.10.2023 / 11:28

Срещата на министрите на отбраната продължи на 12 октомври със сесия с участието на министъра на отбраната на държавата Израел. Той запозна присъстващите с последствията от безпрецедентната атака на Хамас, започнала на 07 октомври. България се присъедини към общо изявление на страните от Източния фланг на Алианса, осъждащо терористичните действия на Хамас. Съюзниците изразиха своята съпричастност с многобройните жертви и подкрепиха правото на държавата Израел за самозащита в рамките на позволеното от международното право.

В работната сесия, посветена на усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, основният фокус беше поставен върху изпълнението на пакета от мерки, приет на Срещата на върха във Вилнюс. В изказването си министърът на отбраната Тодор Тагарев акцентира върху усилията за постигане на пълна изпълнимост на отбранителните планове на Алианса. Засегна и въпроса за сигурността в Черно море и необходимостта от съюзнически действия на черноморските държави-членки на НАТО за неутрализиране на опасностите от морски мини. Информира за действията на трите съюзнически държави в региона на Черно море за създаване на противоминна група, която да осигури безопасност на корабоплаването.

Последната сесия от срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО с участието на представител на европейските институции, беше посветена на мисиите и операциите на НАТО в Косово и Ирак, както и на сътрудничеството с ЕС в оперция „Алтея“ в Босна и Херцеговина. Министрите изразиха загриженост по отношение на влошената среда за сигурност в Западните Балкани, вследствие на последните събития в северната част на Косово. Ангажиментът на НАТО и ЕС в Западните Балкани е ключов фактор за предотвратяване на дестабилизация и влошаване на средата за сигурност, както и основен стълб в подкрепа на политическия напредък и икономическото развитие на региона, подчерта министър Тагарев. Република България активно допринася за усилията на НАТО и ЕС в региона чрез дългогодишно значително участие в мисиите в Косово и Босна и Херцеговина. Страната ни отчита значението и на мисията на НАТО в Ирак и постигнатото до момента ниво на подпомагане на институциите за сигурност.

В рамките на срещата на министрите на отбраната в Брюксел се проведе десетата юбилейна неформална среща на министрите на отбраната на страните, участващи в инициативата „Концепция за рамкова държава“, ръководена от Германия.

Министър Тодор Тагарев участва и в церемония по подписване на Писмо за намерение по търсенето на многонационални решения за осигуряване на големи въздушни зони за провеждане на съвместни учения и тренировки от съюзниците. Инициативата ще допринесе за подобряване на подготовката и оперативната съвместимост между военновъздушните сили на страните-членки на НАТО.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев