Среща на върха в рамките на Берлинския процес ще се състои в Тирана днес

Среща на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани, Берлин, 3 ноември 2022 г.
16.10.2023 / 12:38

Столицата на Албания, Тирана, ще посрещне днес лидерите на Западните Балкани и ключови лидери от Европейския съюз като германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщават местните медии.

В срещата ще участват държавни и правителствени ръководители от шестте страни от Западните Балкани - Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Република Северна Македония, Албания, както и официални представители на Европейския съюз, на редица страни членки на ЕС и представители на различни международни институции.

Сред участниците са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, редица лидери от Австрия, България, Гърция, Нидерландия, Словения, Хърватия, Унгария, както и висши представители на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Съвета за регионално сътрудничество (СРС), Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

България ще бъде представена от премиера акад. Николай Денков, съобщи пресслужбата на Министерския съвет, предаде БТА.

В рамките на срещата ще бъдат обсъдени теми, свързани с интегрирането на региона в единния пазар и подобряване на конвергенцията с ЕС, както и подкрепата на зеления и дигитален преход в страните от Западните Балкани. Очаква се на срещата да бъдат приети съвместни декларации за улесняване на търговията и транспорта, за защита на околната среда и за партньорство за климата между Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Република Северна Македония, Албания.

Медиите в региона отбелязват, че първи път среща на върха от Берлинския процес ще се състои извън границите на Европейския съюз. След Конференцията за Западните Балкани в Берлин през 2014 г., която даде началото на процеса, следващите срещи на върха бяха във Виена (2015 г.), Париж (2016 г.), Триест (2017 г.), Лондон (2018 г.), Познан (2019 г.), София (2020 г.), Берлин (2021 г., виртуално) и отново Берлин (2022 г.).

На 6 октомври Тирана беше домакин и на среща на министрите на външните работи в рамките на Берлинския процес.

Първата среща в рамките на т. нар. Берлински процес е проведена на 28 август 2014 г. по инициатива на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел с цел задълбочаване на сътрудничеството между Европейския съюз и шестте балкански страни (Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Република Северна Македония, Албания).

Източник: БТА
Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев