Участниците във военноморското учение „Бриз-2023“ отработиха междуведомственото сътрудничество при реакция на кризи

...........................................................
18.10.2023 / 19:28

Епизоди от националното военноморско учение с международно участие ,,Бриз - 2023“, свързани с взаимодействието на Военноморските сили с партньорите им от правителствени и неправителствени организации и институции, се проведоха днес, 18 октомври, в Пристанище Варна и акваторията на Варненски залив.

Участниците в тазгодишния „Бриз“ продължават традицията да работят за повишаване на взаимодействието между ведомствата в многонационална среда, като усилията са насочени към повишаване на нивото на координация при реакция на кризи и защита на населението. Това включва тренировки на съвместните им действия при ликвидиране на пожар на борда на кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в териториалното море на Република България, медицинска евакуация, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив.

По време на демонстрациите днес беше разигран фиктивен сценарий, който включваше: възникнал пожар на търговски кораб в пристанище, евакуация на пострадали и ликвидиране на последствията от пожара. Началото на епизода беше дадено от борда на кораб от състава на Военноморските сили.

Изпълнена беше и съвместна операция по преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в националните морски пространства, медицинска консултация и евакуация, както и спасяване на бедстващи хора на море, с цел да се изградят необходимите способности за действия при кризи от невоенен характер.

В днешните демонстрации участваха двадесет и седем правителствени и неправителствени организации и институции. В част от епизодите се включиха представители на Агенцията на Европейския съюз за морска безопасност.

На 20 октомври (петък) в района на Морската вертолетна авиобаза "Чайка“ ще се проведе Денят за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз - 2023“. На него ще присъстват заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев