Сливен отбелязва 130 години от рождението на Елисавета Багряна с творческа вечер и документален филм

Елисавета Багряна
24.10.2023 / 22:38

Творческа вечер, посветена на поетесата Елисавета Багряна събра нейни почитатели в зала „Сливен“. Присъстващите имаха възможност да изгледат документален филм за живота и творчеството на Багряна. Снимките за филма са реализирани със съдействието на фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху много автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава друг, непредубеден поглед върху нейния живот и дело. През целия й живот, наред с възхитата и обожанието, към Багряна се насочва и много злоба. Обвиняват я, че е близка до двореца, наричат я буржоазна поетеса, винят я за дългата раздяла с детето й, за осъждането на Вапцаров, и за какво ли още не. В същото време я ухажват – защото всяка власт иска да се украси с таланта й. Във филма не се акцентира на тези мъчителни моменти, защото самата поетеса не обича да ги споделя и коментира. Въпреки огорченията, тя с достойнство подминава откровените лъжи и клевети и не се обяснява, и не доказва своята истина.

Филмът "Животът, който исках да бъде поема" е по идея и сценарий на д-р Росица Петрова, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов, режисьор е Христо Симеонов, а продуцент е Регионална библиотека "Сава Доброплодни".

След премиерата на филма прозвучаха и любими класически произведения на поетесата в изпълнение на квартет „ГеоМарЧаЛо“ и песни по нейни текстове изпълнени от Богомила Цекова.

В залата бяха рецитирани и няколко стихотворения на Елисавета Багряна.

Творческата вечер, посветена на Елисавета Багряна, бе по повод 130 години от нейното рождение. Нейният край бе сложен от министъра на културата Кръстю Кръстев.

Още снимки от новината

Квартет „ГеоМарЧаЛо“
Водещите

 

Текст, снимки и видеоклипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев