Връчиха наградите на Община Сливен

Заместник-кмета Пепа Чиликова връчва наградата на отец Йоан Петров
25.10.2023 / 21:54

Тази вечер, 25 октомври, бяха връчени наградите на Община Сливен. Официалната церемония се състоя в зала „Сливен“.

Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков” за 2023 г. се присъди на управителя на „Вива“ ЕООД Антон Томчев.

Собственикът и управител на „Вива“ ЕООД Антон Томчев е завършил икономическо образование в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов. „Вива“ ЕООД e компания за осветление, създадена през 1997 г. Дейността й е насочена към продажба на осветление и консултации. Бизнесът на фирмата започва с малък магазин за осветление в Сливен. Основни клиенти са крайни потребители, строителни и електро-инсталаторски компании. През годините фирмата преминава през следващи етапи в развитието си и утвърждаването си като предпочитан доставчик на осветление: внос и дистрибуция на продукти за осветление от водещи европейски производители; открит представителен шоурум на компанията в гр. Сливен; създаване и позициониране на собствена търговска марка VIVALUX; развитие на широка дистрибуторска мрежа в страната; позициониране на продуктите на външни пазари. Продуктите на компанията са разпознаваеми под търговския бранд VIVALUX. Фирмата е основен доставчик на осветление на големите търговски вериги в България, магазини за осветление и електроматериали, строителни компании, магазини за обзавеждане, архитектурни и дизайнерски студия. Част от продажбите на продуктите VIVALUX се реализират на външни пазари в страни от Европа. Компанията е с четири поредни участия в най-значимото изложение за осветление в Европа – Light&Building във Франкфурт, Германия.

Тазгодишният носител на наградата „Милосърдие" на Община Сливен е отец Йоан Петров.

Отец Йоан Петров от години работи по събиране на средства и уреждане на основните ремонти, изографисване и други дейности, свързани с безпрепятственото функциониране последователно на храм „Св. Троица" – с. Крушаре, храм „Св. Цар Борис Михаил", катедрален храм „Св. Димитър" и понастоящем - храм „Св. Петка" в Сливен. Като свещеник и човек отец Йоан откликва не само на духовните потребности на хората, но и на техните социални проблеми. Извършва безплатно църковни тайнства и обреди на хора, които нямат финансова възможност да заплатят утвърдените църковни такси.

Наградата „Добри Чинтулов“ определи писателя Милен Русков за носител за 2023 г. Милен Русков е писател и преводач от английски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на XXI в. роден на 23 юни 1966 г. в гр. Бургас. Завършва българска филология в Софийски университет през 1995 г. Под научното ръководство на изтъкнатия езиковед ст. н. с. Йордан Пенчев пише дисертация по езикознание към Института за български език при БАН. Започва да се занимава с преводи от английски език като е превел над 20 книги. Отрано е привлечен от прозата. Първата му публикация е сп. „Страница“ през пролетта на 2001 г. – глава от първия му роман „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004 г.). Този роман изведнъж безапелационно налага Милен Русков като едно от най-значимите имена на съвременната българска литература. Големият успех го спохожда с третия му роман „Възвишение“ (2011 г.).

Наградата „Д-р Иван Селимински“ тази година не бе присъдена.

Официалната церемония по връчване на наградите бе съпътствана с тържествен концерт, в който взеха участие Женски народен хор „Ваня Монева“, сливенския Симфоничен оркестър и децата от проекта „Музиката вместо улицата“.

Още снимки от новината

Отец Йоан Петров
Заместник-кмета Стоян Марков връчва наградата на съпругата на Антон Томчев, който отсъства по уважителни причини
Директора на РБ "Сава Доброплодни" д-р Росица Петрова-Василева приема наградата на Милен Русков за да му я предаде
Сливенския Симфоничен оркестър
Сливенския Симфоничен оркестър и децата от проекта „Музиката вместо улицата“
Женски народен хор „Ваня Монева“
Водещите на вечерта: актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев