Министър Шалапатова: Повишаването на линията на бедност ще подобри социалната закрила за хората от уязвимите групи

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова
02.11.2023 / 11:19

Линията на бедност в България през 2024 г. ще е 526 лева. Стойността й ще се повиши с 22 лв. или с 4,4 % в сравнение с 2023 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет, на което беше прието Постановлението за определяне на размера на линията на бедност за страната за следващата година.

Тя подчерта, че повишаването на линията на бедност ще подобри социалната закрила за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата. Увеличаването на размера ѝ ще доведе до ръст на социалните помощи по Закона за социално подпомагане, финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства по Закона за закрила на детето. Ще се разшири и обхватът на хората, получаващи социална пенсия за старост.

„Около 800 000 души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличението на линията на бедност“, заяви министър Шалапатова. По Закона за социално подпомагане се очаква подпомогнатите да достигнат 123 508 души през 2024 г. Предвижда се да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания средно на месец на над 672 000 хора с трайни увреждания над 18-годишна възраст.

Иванка Шалапатова обясни, че необходимите средства за обезпечаване на ръста на средствата за социална защита, обвързани с увеличаването на линията бедност, ще бъдат отчетени при изготвянето на проекта на Закон за държавния бюджет 2024 г. Средствата за подкрепа по Закона за социално подпомагане е предвидено да се увеличат със 75,6 млн. лв., разходите за хората с увреждания ще нараснат с 27.6 млн. лв., а за финансови помощи по Закона за закрила на детето - с 1 млн. лв.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев