Министър Шалапатова се срещна с посланика на Албания Доника Ходжа

...........................................................
10.11.2023 / 20:59

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Албания в България Доника Ходжа. Двете дадоха висока оценка на двустранното сътрудничеството и обсъдиха възможностите за задълбочаването му в сферата на труда, заетостта и социалната политика.

Акцент в срещата бе ратифицирането на подписаната през март 2023 г. Спогодба за социална сигурност между България и Албания и договарянето на Административното споразумение за прилагането й. Международният документ регулира осигуряването на граждани на България и Албания при работа в двете държави. Спогодбата гарантира техните осигурителни права и определя реда за отпускане и изплащане на обезщетения за болест и майчинство, трудова злополука и професионална болест. С нея се регламентират и условията за отпускане и изплащане на различните видове пенсии - за осигурителен стаж и възраст, инвалидност поради общо заболяване, инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии. По данни на Агенцията по заетостта през 2023 г. на 30 албански граждани е предоставен достъп до пазара на труда в България.

По време на срещата министър Шалапатова запозна Доника Ходжа с основните приоритети на Министерството на труда и социалната политика, като акцентира върху политиките в подкрепа на децата и семействата. Двете изразиха желание за задълбочаване на обмена на опит между България и Албания в сферите на социалната политика, пазара на труда, подкрепата за хората в неравностойно положение. Доника Ходжа посочи, че България може има роля на водеща в обмена на опит и провеждането на нови инициативи в областта на труда и социалната политика между страните от Балканите.

По-късно през деня министър Шалапатова се срещна с министъра на заетостта и човешките ресурси на Република Кирибати Таабета Амуера Теакай. Основната тема в разговора им бяха възможностите за сътрудничество в областта на заетостта и трудовите отношения.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев