Насърчаване на споделянето на данни в ЕС: какви са ползите?

Европейски Парламент
11.11.2023 / 11:29

Чрез създаване на доверие в споделянето на данни законодателството на ЕС има за цел да стимулира иновациите, да улесни зеления преход и да облагодетелства хората.

 

С огромни възможности в области от земеделие до здравеопазване, големите данни могат да играят ключова роля в цифровата трансформация на ЕС. Споделянето на данни обаче е от съществено значение за отключването на този потенциал. Споделянето на данни е процес на предоставяне на едни и същи ресурси от данни на множество потребители - фирми или публични органи.

Понастоящем данните не се използват повторно толкова, колкото би могло, поради ниското доверие в споделянето на данни, противоречиви икономически стимули и технологични пречки. ЕС иска да увеличи доверието в споделянето на данни с два законодателни акта.

Законът за управление на данните, приет от парламента на 6 април 2022 г., цели да насърчи споделянето на данни в ЕС, така че компаниите и стартиращите фирми да имат достъп до повече данни, които да могат да използват за разработване на нови продукти и услуги. Достъпът до големи данни е от решаващо значение за използването на потенциала на изкуствения интелект.

Въз основа на Закона за управление на данните, през ноември 2023 г. Парламентът одобри Закона за данните, който ще улесни достъпа на бизнеса до големи количества висококачествени индустриални данни , особено идващи от Интернет на нещата.

 

Какви са ползите от споделянето на данни?

Увеличаването на обмена на данни трябва да стимулира иновациите и конкурентоспособността на икономиката на ЕС. Например достъпът до големи данни е от решаващо значение за използване на потенциала на изкуствения интелект, тъй като AI изисква огромни количества данни, за да обучава алгоритми.

 

Зелен преход

Данните могат да помогнат за намаляване на въглеродния отпечатък и консумацията на енергия, например чрез смекчаване на задръстванията и оптимизиране на енергийната ефективност на сградите и автомобилите. Фабриките, фермите или строителните компании ще могат да оптимизират производствените линии и веригите за доставки благодарение на наличието на данни за функционирането на индустриалното оборудване. Данните от сателити и сензори ще позволят на фермерите да управляват водата и културите по-добре и да оптимизират производителността.

Данните за околната среда ще подобрят реакциите при извънредни ситуации като наводнения или горски пожари.

 

Двигател на иновациите

С повече налични данни компаниите ще могат да разработват нови продукти и услуги. Доставчиците на следпродажбени услуги като ремонти ще могат да се конкурират на равни начала със сравними услуги, предлагани от производителите, което може да намали цените и да насърчи иновациите.

 

Ползи за хората

Хората, които използват свързани продукти, трябва да имат по-голям избор, когато става въпрос за доставчици на услуги за ремонт и поддръжка. Може да се появят нови, по-иновативни продукти и по-персонализирани лекарства. Градовете могат да станат по-умни и по-зелени. Данните също могат да помогнат за по-добро управление на извънредни ситуации в общественото здраве.

Как новото законодателство за споделяне на данни ще помогне за изграждането на доверие?

 

Закон за управление на данните

Законът за управление на данните има за цел да създаде доверие в споделянето на данни, като го направи по-безопасно и по-лесно, както и гарантира, че е в съответствие със законодателството за защита на данните. Това ще бъде постигнато чрез набор от инструменти, от технически решения като анонимизиране и обединяване на данни до правно обвързващи споразумения от повторните потребители.

Правилата ще позволят данните, събрани в някои области на обществения сектор, да бъдат използвани по-добре. Те също така позволяват създаването на общи европейски пространства за данни за важни области: здравеопазване, околна среда, енергетика, селско стопанство, мобилност, финанси, производство, публична администрация и умения.

Новите правила за пазарите на данни - обикновено онлайн платформи, където потребителите могат да купуват или продават данни - ще помогнат на новите посредници да бъдат признати за надеждни организатори на данни.

Правилата също така ще улеснят компаниите, физическите лица и обществените организации, които желаят да споделят данни в полза на обществото (алтруизъм към данните).

Правилата имат за цел да създадат алтернатива на платформите за големи данни, които имат достъп до маса от данни.

 

Закон за данните

Законът за данните премахва проблемите, които пречат на повторното използване на индустриални данни. За компаниите и потребителите, генериращи данни, той изяснява кой може да използва тези данни и при какви условия.

Потребителите и бизнесът, използващи свързани устройства, ще получат достъп до данните, които генерират - които сега често се събират изключително от производителите - и ще имат правото да споделят такива данни с трети страни.

Законът също така защитава микропредприятията и малките и средните предприятия от несправедливи условия в договорите за споделяне на данни, наложени от по-силни компании.

За да предотвратят конкурентите от ретро инженерни услуги или устройства благодарение на увеличения достъп до данни, евродепутатите засилиха разпоредбите за защита на търговските тайни.

Регламентът улеснява клиентите да превключват между доставчици на облачни услуги и увеличава гаранциите срещу незаконен достъп до нелични данни, съхранявани в ЕС.

Регламентът също така определя как органите от публичния сектор могат да имат достъп до данни, съхранявани от частни компании, които са необходими при изключителни обстоятелства, като спешни случаи на здравеопазване или природни бедствия.

 

Следващи стъпки

Законът за управление на данните, приет от Парламента и Съвета през 2022 г., се прилага от септември 2023 г.

Парламентът прие Закона за данните, който сега се нуждае от одобрение от Съвета, за да стане закон.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев