Как да намалим отпадъците от опаковки в ЕС? (инфографика)

Инфографика, показваща обема отпадъци от опаковки на човек в Европейския съюз от 2012 до 2021 г.
15.11.2023 / 11:28

Онлайн пазаруване, храна за вкъщи, кафе за вкъщи... Отпадъците от опаковки растат. Разберете колко се произвежда и как ЕС иска да обърне тенденцията.

 

Опаковките се предлагат в различни формати (бутилки, контейнери, кутии, кутии, торби), изработени са от различни материали (хартия, картон, пластмаса, стъкло, дърво, метал) и се използват във всички етапи на производството, от суровини до преработени стоки. Производители, превозвачи, супермаркети, ресторанти, домакинства - всички те се нуждаят и използват опаковки за защита и транспортиране на стоки.

 

Колко отпадъци от опаковки генерираме?

Всички тези опаковки имат своята екологична цена. Средно всеки жител на ЕС генерира 189 килограма отпадъци от опаковки през 2021 г. За десет години количеството се е увеличило с над 20%.

Числата варират между страните, от 74 килограма на човек в Хърватия до 246 килограма на човек в Ирландия.

През 2021 г. ЕС е генерирал общо 84,3 милиона тона отпадъци от опаковки, с 4,8 милиона тона повече от година по-рано. Най-много са били хартията и картонът (40,3%), следвани от пластмаса (19%), стъкло (18,5%), дърво (17,1%) и метал (4,9%).

Около 64% ​​от отпадъците от опаковки са били рециклирани през 2021 г. и около 80% са били оползотворени, което означава, че отпадъците са били третирани по един или друг начин, така че да могат да служат за полезни цели в бъдеще (това включва и рециклиране).

 

Правила на ЕС относно опаковките и отпадъците от опаковки

Правилата на ЕС относно опаковките и отпадъците от опаковки обхващат както дизайна на опаковките, така и управлението на отпадъците от опаковки. Тяхната цел е да хармонизират националните мерки, да предотвратят производството на отпадъци и да увеличат повторната употреба, рециклирането и възстановяването. Те също така определят минимални изисквания, на които трябва да отговарят опаковките на пазара на ЕС.

Тези правила са от 1994 г. и са променени през 2018 г. Една от целите на ЕС е да създаде кръгова икономика до 2050 г., така че Парламентът работи по предложение на Европейската комисия от ноември 2022 г. за актуализиране на правилата.

 

Какво иска парламентът?

Парламентарната комисия по околна среда прие своята позиция през октомври 2023 г. Нейните членове искат:

забранете продажбата на много леки пластмасови торбички

определя конкретни цели за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки

насърчаване на възможностите за повторна употреба и повторно пълнене чрез определяне на специфични критерии за опаковки за многократна употреба и предоставяне на възможност на потребителите да носят свои собствени контейнери за храна и напитки за вкъщи

забрана на устойчиви замърсители (известни също като химикали завинаги ), използвани за огнеупорни или водоустойчиви опаковки на храни, които могат да повлияят на нашето здраве

 

Следващи стъпки

Депутатите ще гласуват предложенията по време на пленарната сесия на 20-23 ноември 2023 г. След това евродепутатите ще бъдат готови да започнат преговори със Съвета по законодателния текст.

Още снимки от новината

Инфографика, показваща количеството генерирани отпадъци от опаковки в ЕС през 2021 г. от различни видове материали

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев