Замърсяване от кораби: по-строги мерки за спиране на незаконните зауствания

Европейски Парламент
16.11.2023 / 21:39

Корабите в моретата на ЕС трябва да бъдат подложени на възпиращи глоби не само за петролни разливи, но и за изхвърляне на отпадни води и боклук, казват евродепутатите от комисията по транспорт и туризъм.

 

В четвъртък комисията по транспорт и туризъм гласува за актуализиране на правилата на ЕС за предотвратяване на замърсяването от кораби в европейските морета и гарантиране на глобите на извършителите. Това ще гарантира, че всички международни стандарти за предотвратяване на незаконни изхвърляния от кораби, разработени от Международната морска организация, ще станат част от законодателството на ЕС и в резултат ще станат по-лесно приложими.

 

По-широка забрана за замърсяване от кораби

Депутатите подкрепиха предложението за разширяване на сегашните правила на ЕС, забраняващи изхвърлянето на петрол и вредни течни вещества, за да включат изхвърлянето на отпадни води, боклук и остатъци от скрубери.

 

Ефективни наказания

Те искат собствениците на кораби да поемат отговорността за всякакви екологични щети, причинени от замърсяване на кораба, в случай че капитанът или екипажът, отговорни за незаконното изхвърляне, вече не могат да бъдат намерени или не могат да си позволят да платят пълния размер на наказанието. Евродепутатите също искат правителствата на ЕС да избягват определянето на максимални или минимални санкции за нарушения, за да се гарантира, че ефективността и пропорционалността на санкциите не са подкопани.

 

Повече проверка в спорта

Настоящите правила на ЕС са отговорни за въвеждането на CleanSeaNet , европейска сателитна система за предупреждение за петролни разливи и откриване на кораби. Тъй като в тази система липсва докладване за това как са били последвани инцидентите със замърсяване, евродепутатите от транспорта подкрепят насърчаването на повече обмен на информация между държавите-членки и Комисията относно инциденти със замърсяване. Те също така искат 50% от сигналите на CleanSeaNet да бъдат проверени на място и възможно най-скоро, за да се предотврати разпръскването на незаконно изхвърляне и следователно да стане неоткриваемо до момента на пристигане на мястото.

 

Цитат

„Настоящите правила на ЕС не работят, защото се прилагат слабо от страните членки. Това е неприемливо. Време е държавите-членки да се активизират и да защитят европейските морета от вредното въздействие на корабите, които незаконно изхвърлят отпадъци. Необходимо е ефективно да се разкрият незаконните изхвърляния и да се определят наказания на нива, които служат като истинско възпиращо средство“, каза докладчикът на ЕП Мариан-Жан Маринеску (ЕНП, Румъния).

 

Следващи стъпки

Проектът на мандата за преговори беше одобрен с 36 гласа срещу един. Депутатите от комисията по транспорт също единодушно (36 гласа „за“) подкрепиха решението за започване на разговори с държавите-членки относно окончателната форма на законодателството, след като пленарното заседание даде зелена светлина следващата седмица.

 

Заден план

Преразглеждането на директивата относно замърсяването от кораби е част от пакета за морска безопасност, представен от Комисията през юни 2023 г. Пакетът има за цел да модернизира и засили морските правила на ЕС относно безопасността и предотвратяването на замърсяването.

Новите правила се съсредоточават върху административните глоби за замърсяване от кораби, докато наказателните санкции трябва да бъдат разгледани в отделно законодателство, което евродепутатите в момента преговарят с правителствата на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев