Телевизията все още е основен източник на новини, но социалните медии печелят все повече място

Европейски Парламент
17.11.2023 / 20:13

Специално проучване на Евробарометър, публикувано днес от Европейския парламент, разглежда задълбочено медийните навици, включително доверието в различни медийни източници.

 

Информираност и медийно припомняне

68% от анкетираните си спомнят, че наскоро са получавали новини за Европейския съюз чрез пресата, интернет, телевизията или радиото - със значителни различия в държавите-членки, между 49% във Франция и 87% в Хърватия и Румъния. Делът на респондентите, които наскоро са чели, видели или чули нещо за ЕС, се увеличава леко с възрастта, мъжете (76%) са по-склонни от жените (60%) да отговорят по този начин, както и по-високообразованите респонденти.

 

Медийни навици

За 71% от анкетираните телевизията все още е една от най-използваните медии за достъп до новини през последните седем дни, следвана (от разстояние) от онлайн пресата и новинарските платформи (42%). Радиото и социалните медийни платформи (и двете по 37%) са на споделена трета позиция, следвани от пресата, спомената от 21% от анкетираните.

В сравнение с проучването на Парламента за медии и новини за 2022 г. има увеличение от 11 процентни пункта в общия дял на респондентите, които използват платформи на социални медии за достъп до новини; по-слаби увеличения се наблюдават, когато става дума за използване на приложения за съобщения (+5 п.п.), видео платформи (+4 п.п.) или подкасти (+2 п.п.). Увеличаването на използването на тези медии се наблюдава във всички възрастови групи и в повечето държави-членки.

Запитани за новинарски теми, достъпни през последните седем дни, местните новини (избрани от 50%), националната политика (47%) и европейските и международните въпроси (45%) са на първо място.

Въпреки че по-голямата част от респондентите следят новините ежедневно (70%), интересно е да се отбележи, че 9% избягват някакъв вид новини (включително 6%, които се опитват да избягват някои новинарски теми и 3%, които се стремят активно да избягват всички новини). Пропорцията, отговаряща, че следят новините ежедневно, нараства с възрастта, докато избягването на новини е малко по-вероятно сред жените, по-младите респонденти и най-ниско образованите .

37% от анкетираните следват инфлуенсъри или създатели на съдържание в социалните медийни платформи. Този процент варира значително в различните възрастови групи. 79% от младите европейци (на възраст между 15 и 24 години) следват инфлуенсъри или създатели на съдържание, докато само 14% от тези на възраст +55 правят това.

 

Най-доверените медийни източници

48% от гражданите се доверяват на повечето обществени телевизии и радиостанции (включително тяхното онлайн присъствие) като източник на новини. Следва пресата (включително тяхното онлайн присъствие), на която се доверяват 38% от анкетираните, докато частните телевизии и радиостанции се споменават от 29%.

Що се отнася до последното проучване на медиите на ЕП през април/май 2022 г., обществените телевизионни и радиостанции (включително тяхното онлайн присъствие) са най-довереният източник във всички държави членки (48%) – само с две изключения: Полша е единствената страна в ЕС където частните телевизионни и радиостанции се смятат за най-доверен източник на новини (41%). В още по-радикална промяна от традиционните новинарски източници като цяло, респондентите в Унгария споменават „хора, групи или приятели, следвани в социалните медии“ (28%) като техен най-доверен източник на новини, заедно с „други новинарски платформи, включително блогове и подкасти ”(28%).

В сравнение с проучването „Медии и новини“, проведено през 2022 г., пропорциите на доверие в традиционните електронни и печатни медии и тяхното онлайн присъствие остават почти същите. Най-голямото увеличение на доверието се наблюдава в YouTube и други видео платформи (+4 пункта), както и влиятелните лица в каналите на социалните медии (+4 процентни пункта).

 

Заден план

Възприятията на гражданите за Европейския съюз и Европейския парламент се влияят от това, което виждат, чуват и четат в различни медии. Това проучване на Flash Eurobarometer представя задълбочен поглед върху използването на медиите и медийните навици на гражданите, като разглежда както традиционните медии, така и онлайн медиите. Ipsos European Public Affairs интервюира представителна извадка от граждани на ЕС на възраст над 15 години във всяка от 27-те държави-членки на Европейския съюз. Между 18 и 24 октомври 2023 г. бяха извършени 25 956 интервюта чрез компютърно подпомогнато уеб интервюиране (CAWI), използвайки онлайн панелите на Ipsos и тяхната партньорска мрежа. Резултатите за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка страна.

Данните и пълният отчет можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев