Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди учениците от националния отбор по хокей на трева

...........................................................
19.11.2023 / 14:38

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди учениците от националния отбор по хокей на трева, завоювали сребърни медали на Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин това лято.

Те получиха грамоти, както и 20 комплекта летни и зимни спортни екипи – по един за всеки състезател в отбора. Всички български национали са ученици и представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на МОН в Пловдив.

“Вие сте истински шампиони! В момента чувствам същата гордост и удовлетворение, които изпитвах, когато връчвах грамоти на медалистите по математика и природни науки. Всеки успех променя и изгражда и затова се надявам, че тези медали ще допринесат да бъдете по-щастливи и да вярвате в себе си“, обърна се министър Цоков към младите спортисти.

Те му подариха стик за хокей с автографите на всички състезатели от отбора. „Това е най-ценният подарък, който съм получавал откакто съм министър“, каза проф. Цоков.

Летните игри Спешъл Олимпикс за хора с интелектуални увреждания се провеждат веднъж на 4 години. Това лято в тях участваха повече от 7000 атлети от цял свят. За пръв път България участва в състезания по отборни спортове.

Отборът ни по хокей на трева се представи изключително впечатляващо и постигна победи над силни съперници като домакините от Германия, Чили, Чехия и Парагвай без да допусне гол. На полуфинала българските момичета и момчета преодоляха силния тим на Пакистан, а в изключително оспорван двубой на финала отстъпиха на фаворита Великобритания, с когото си бяха разменили по една победа в груповата фаза.

След блестящото представяне треньорът Димитър Георгиев и възпитаниците му не смятат да спират до тук. Те вече имат официално регистриран свой отбор в Българската федерация по хокей на трева - "Непримиримите" и се готвят да покоряват нови върхове в спорта.

Те вече са получили покани за участие в престижни турнири по хокей на трева в Нидерландия и Турция. Предстои скоро и провеждане на турнир с три български отбора - един от София и два от Пловдив.

Още снимки от новината

...........................................................
...........................................................
...........................................................

 

Източник: Министерство на образованието и науката
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев