Акценти от седмицата в Сливен

Сливен
19.11.2023 / 20:19

Община Сливен разреши дългогодишен проблем с канализацията на блок №35 в кв. "Дружба". Старите, затлачени, с малка проводимост тръби, са подменени с нови. Изградено е и ново трасе за заустване на отпадъчните води към съществуващ уличен канализационен клон. С изграждането на канализацията се разрешава дългогодишен проблем на около 500 души, живеещи в блока. Изпълнител на проекта е „ГЕО КРИ“ ЕООД, строителният надзор беше поет от „НОВЕЛ“ ЕООД. Стойността възлиза на 121 147 лв. с ДДС.

Успоредно с ремонта на канализацията на блок 35 в "Дружба" започна такъв при блок 1 в кв. "Сини камъни". Подмяната на старата канализационна система и там вече е приключила. Преди ремонта площадковата мрежа и шахтите постоянно се затлачваха, а отпадъчните води се връщаха обратно, заливайки складовите помещения. При обследване на канализацията се констатира, че скоростта на оттичане на отпадъчните води от блока е под допустимата, поради липса на наклон между съществуващите ревизионни шахти. Блокът е един от санираните през 2018 г. по Националната програма за енергийна ефективност на много фамилните жилищни сгради, но проблемът с неработещата канализационна система за блока не беше решен. Ремонтът на канализационното отклонение е на стойност 100 200 лева.

За петнадесета поредна година, в навечерието на най-чакания, на най-обичания от децата празник, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира Конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“ – 2023, за да поощри децата и тийнейджърите да пресъздадат коледната магия - светла, красива и съзидателна. За да се включат в конкурса, те трябва да нарисуват върху картон коледна картичка с максимален размер до 15х21 см. Към нея, на допълнителен лист, да добавят своето оригинално пожелание за празника и да я донесат в Детския отдел или да я изпратят по пощата на адреса на библиотеката /гр. Сливен, ул. ”Никола Карев” 1, РБ ”Сава Доброплодни”/ до 11 декември 2023 г. включително. Участие в конкурса могат да вземат деца и тийнейджъри на възраст от 6 до 16 години. Към творбите за конкурса, на допълнителен лист, всеки участник трябва да добави и следната информация: три имена, възраст (навършени години), училище, клас, домашен адрес, телефон и e- mail за контакти. Специално жури ще оцени изпратените творби.

Напредва изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“, която ще преминава през бившите поделения в Сливен. Това съобщи кметът Стефан Радев при посещението си на обекта заедно с ресорния зам. кмет Камен Костов. Строителните дейности започнаха през октомври, а срокът за изпълнение е 180 дни. Вече са поставени канализацията и водопроводът. В момента се работи по основата на улицата.

Подадените от Община Сливен 81 проектни предложения по държавната програма за саниране на много фамилни жилищни сгради са в етап на оценяване за административна допустимост и качество. Програмата се управлява от МРРБ и ще бъде финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. Във връзка със зачестилите запитвания от граждани, Община Сливен съобщава, че по информация на министерството към момента няма окончателно класиране на проектните предложения. Оценката и класирането на предложенията по процедурата се извършва от Комисия в МРРБ, определена с акт на ръководителя на структурата за наблюдение и докладване – дирекция „Жилищна политика“. Редът и критериите за оценяване са съгласно т. 16 и т. 17 от Насоките за кандидатстване. Общинската администрация уведомява своевременно сдруженията на собствениците за постъпили от оценителната комисия въпроси или забележки по документите. Ще бъдат уведомени и за резултатите от класирането. Финалните резултати ще бъдат публикувани и в сайта на Общината.

Детска градина „Детство“ отпразнува половинвековен юбилей с концерт „Милион мечти“ на 16 ноември вечерта. Родители и близки, учители и ръководители на детски градини в общината, приятели и гости препълниха зала „Сливен“. Зам. кметът Пепа Чиликова прочете поздравителен адрес от името на кмета Стефан Радев. Пепа Чиликова връчи на директорката Красимира Милчева Почетен знак – плакет на Община Сливен, с който кметът удостои ДГ „Детство“ за юбилея и за приноса в общинското предучилищно образование.

Регионален форум за иновативните и творчески решения за работата на учителите в предучилищното образование се проведе в Сливен. Участваха експерти от Регионалните управления на образованието, директори и педагози от детските градини в Бургас, Стара Загора, Хасково, Ямбол и града – домакин. Бяха представени най-добрите практики за управление на образователната среда, използването на стратегии в преподаването на децата и приобщаването на родителите. Кметът Стефан Радев бе гост на събитието.

Изграждането на зелен коридор между парк “Юнак” и Градската градина в Сливен продължава. Участъкът, познат като Алея на розите на улица „Никола Фурнаджиев“, ще бъде напълно обновен. Дължината е 270 метра, а широчината – 8 метра. Ще бъдат засадени нови широколистни и иглолистни дървета, вечнозелени и цъфтящи храсти, многогодишни цветя. Ще бъдат обновени насажденията от рози. Ще бъдат монтирани П-образни рамки /арки/ с катереща растителност, които ще увеличат обема на зелените зони. Ще бъдат изградени кътове за отдих с пейки, чешми за хора и животни, “водни” стени. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. Ще се постави и енергоспестяващо осветление, което ще помогне за намаляване на енергийната консумация и емисиите на парникови газове. В момента се извършват дейности по изграждане на необходимите мрежи за водоснабдяване, поливане и отводняване.

Кметът Стефан Радев се включи в инициативата по залесяване на хиляда фиданки от вида черен бор, организирана от Държавно горско стопанство-Сливен и гражданската инициатива "Ти си Сливен". Лошото време в събота не попречи на доброволци също да се включат в кампанията. Кметът смята, че децата трябва да се учат от малки да пазят и ценят природата.

Текст и снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев