EP ДНЕС

Европейски Парламент
21.11.2023 / 11:24

вторник, 21 ноември

 

Нови правила относно опаковките и отпадъците от опаковки

От около 14:00 ч. евродепутатите ще обсъдят с комисар Sinkevičius проект на законодателство за насърчаване на намаляването, повторната употреба и рециклирането на опаковки и отпадъци от опаковки в ЕС. Гласуването на позицията на парламента ще се проведе в сряда.

 

Dana POPP

(+32) 470 95 17 07

EP_Environment

 

По-малко и по-безопасни пестициди

От 9:00 ч. пленарното заседание ще обсъди с комисар Кириакидес планираните мерки за намаляване на употребата и риска от продукти за растителна защита до 2030 г. Проектомандатът, който ще се гласува на пленарната зала в сряда, предвижда намаляване на употребата на химически продукти за растителна защита до поне 50% спрямо 2013-2017 г. Използването на така наречените „по-опасни продукти“ ще трябва да бъде намалено с 65%.

 

Томас HAAHR

(+32) 470 88 09 87

EP_Околна среда

 

Намаляване на замърсяването на въздуха от камиони и автобуси

От около 10:15 ч. евродепутатите ще разгледат проектозакон за установяване на нови стандарти за емисии на CO2 за нови тежкотоварни превозни средства – автобуси, камиони и ремаркета – в дебат с комисар Хоекстра. Пленумът ще приеме мандата си за преговори със страните членки на ЕС по обяд.

 

Dana POPP

(+32) 470 95 17 07

EP_Environment

 

Бъдещето на ЕС: предложенията на Парламента за реформа на Договора

От 15:00 ч. членовете на ЕП ще обсъдят възможни промени в основните правила на ЕС, като продължение на Конференцията за бъдещето на Европа, със заместник-председателя на Комисията Шефчович. Проектотекстът, който ще бъде подложен на гласуване в сряда, препоръчва по-двукамарна система, както и предоставяне на пълното право на парламента да инициира закон и увеличаване на броя на решенията, взети с квалифицирано мнозинство в Съвета.

 

Kyriakos KLOSIDIS

(+32) 470 96 47 35

EP_Institutional

 

Накратко

Бюджетът на ЕС за 2024 г. Започвайки около 16.30 часа, пленарното заседание ще направи преглед на споразумението за бюджет на ЕС за 2024 г., способен да се справи с глобалните предизвикателства, като същевременно подкрепя младите хора и научните изследвания с комисар Хан и държавния секретар по бюджета на ЕС Самблас за испанското председателство. Окончателното гласуване ще се проведе в сряда, след което президентът Мецола ще подпише бюджета в закона.

Върховенство на закона в Унгария. По-късно следобед евродепутатите ще направят преглед на продължаващите заплахи за върховенството на закона, съдебната независимост и фондовете на ЕС в Унгария в дебат с комисарите Хан и Рейндерс и държавния секретар по въпросите на ЕС Наваро за испанското председателство.

Развитието на границата на Финландия с Русия. Вечерта на пленарното заседание ще бъде разгледана ситуацията на границата на Финландия с Русия – където нарастващ брой мигранти се опитват да преминат във Финландия – и необходимостта от спазване на законодателството на ЕС за предоставяне на убежище и миграция.

Официално обръщение на президента на Кения Руто. В 11:30 часа президентът на Кения Уилям Руто ще изнесе реч пред евродепутатите в сградата на парламента.

 

Гласове

Между 12:00 и 13:00 часа в пленарна зала ще се гласуват, наред с други, за:

Правила на ЕС за насърчаване на ремонта на дефектни стоки вместо тяхната замяна;

укрепване на европейските технологични продукти с нулева нетност;

схема на ЕС за сертифициране за отстраняване на въглерод;

Исканията на парламента за Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г. в Дубай и

нова рамка на ЕС за социалното и професионалното положение на артистите и работниците в културния и творческия сектор;

намаляване на неравенствата и насърчаване на социалното включване по време на криза за децата и техните семейства.

Повече подробности за внесените за гласуване текстове вижте тук.

 

Пряко предаване на пленарната сесия можете да намерите в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

За подробна информация относно сесията, моля, вижте и нашия бюлетин.

Цялата информация относно пленарното заседание можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев