Премиерът Денков: Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще направи Европа по-силна

Дебат "Това е Европа" с българския премиер Николай Денков. © Европейски съюз, 2023 г. - ЕП
22.11.2023 / 20:05

В обръщението си към евродепутатите българският премиер Николай Денков призова ЕС за по-активна роля на международната сцена като посредник и гарант на мира.

 

По време на обръщението си „Това е Европа” премиерът Денков предупреди, че Русия използва икономическите и културни връзки, за да разделя българското общество. Той подчерта, че членството в ЕС и НАТО са най-голямата гаранция за продължаване на пътя на демократичното и европейско развитие на България. „Ето защо трябва да завършим нашата европейска интеграция, като се присъединим към Шенгенското пространство и еврозоната“, добави той.

Премиерът Денков потвърди, че България изпълнява всички необходими шенгенски изисквания и че „всяко следващо отлагане е недопустимо и демотивиращо” за страната и нейния народ. С влизането на България и Румъния в Шенген „границите на Европа ще бъдат по-добре защитени, а Европа ще бъде по-силна“.

Коментирайки съвременната геополитическа ситуация, г-н Денков предупреди, че Европа не бива да подценява перспективите конфликтът в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на Хамас и мащабния военен отговор на Израел, да се разширява. Позовавайки се на признаците на умора от войната в Украйна и нежеланието на някои да продължат да понасят последствията, той твърдо подчерта, че „като защитаваме Украйна, ние защитаваме Европа“.

Призовавайки Европа да бъде обединена и да играе по-активна роля на международната сцена като силен посредник и гарант на мира, той добави, че „ЕС трябва да укрепи стратегическите си връзки със съюзниците от НАТО и своите отбранителни способности, включително внимателно обмисляне на идеята за създаване на единна европейска армия”.

Вижте представянето на председателя Мецола и речта на премиера Денков тук.

 

Реакциите на евродепутата

В отговор на обръщението на г-н Денков мнозинството от евродепутатите призоваха веднъж завинаги да се сложи край на дискриминацията на български и румънски граждани и поискаха гласуване в Съвета на присъединяването на двете страни към Шенген преди края на 2023 г. Евродепутатите приветстваха - Европейското правителство в страната и наскоро прие реформи, но настоя за бързи действия по използването на еврофондовете. Някои поискаха от България да затвори вратичките около заобикалянето на санкциите за руския газ и да направи повече за защита на околната среда, правата на малцинствата и да подкрепи разширяването на ЕС на Западните Балкани.

Запис на първия кръг от говорители на ЕП можете да намерите тук, останалите изказвания на евродепутатите са тук, а заключителните бележки на министър-председателя можете да намерите тук. Можете да гледате пълния дебат тук.

 

Заден план

Това беше дванадесетият пленарен дебат „Това е Европа“ и петият през 2023 г. след президента на Кипър Христодулидис (13 юни), канцлера на Германия Олаф Шолц (9 май), министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел (19 април) и президента на Литва Гитанас Nausėda (14 март). Лидерите на ЕС, които участваха в тази поредица от дебати през 2022 г., бяха естонският министър-председател Кая Калас, италианският министър-председател Марио Драги, ирландският министър-председател Мишел Мартин, хърватският премиер Андрей Пленкович, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, финландският министър-председател Сана Марин и словенският премиер Министър Робърт Голоб.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев