Постигната сделка относно реформата на газовия пазар за справяне с енергийната сигурност и изменението на климата

Европейски Парламент
28.11.2023 / 15:03

Във вторник членовете на ЕП и испанското председателство на Съвета се споразумяха относно планове за улесняване на навлизането на възобновяеми и нисковъглеродни газове, включително водород, на газовия пазар на ЕС.

 

Новата директива има за цел да декарбонизира енергийния сектор на ЕС чрез увеличаване на производството на възобновяеми газове и водород и улесняване на интегрирането им в енергийните мрежи на ЕС. Освен това ще помогне за осигуряване на енергийни доставки, за да се отговори както на изменението на климата, така и на прекъсването на газовите потоци, причинено от руската агресия срещу Украйна. По време на преговорите евродепутатите настояха за строги мерки за прозрачност на цените, правото на потребителите да бъдат правилно информирани и подкрепа за уязвимите потребители, за да се защитят тези, които са изложени на риск от енергийна бедност по време на енергийния преход. Държавите членки ще бъдат задължени да предприемат мерки за предотвратяване на прекъсванията. Евродепутатите също така осигуриха ясно и справедливо ценообразуване за възобновяем и нисковъглероден газ и последователни енергийни доставки по време на прехода.

 

Правно отделяне

Държавите членки ще решат дали мрежовите оператори за водород, природен газ и електричество могат да принадлежат към едно и също дружество. Въпреки че законовото хоризонтално отделяне - законно разделяне - ще бъде сценарият по подразбиране, държавите-членки могат да предоставят дерогации въз основа на публично достъпен анализ на разходите и ползите.

 

Цитати

„Постигнахме, че сектори, които трудно се декарбонизират, като стоманодобивната и химическата промишленост, ще бъдат поставени в центъра на развитието на европейския пазар на водород“, каза водещият евродепутат Йенс Гайер (S&D, DE ) . „Това ще позволи изкопаемите горива да бъдат постепенно премахнати от промишлеността, ще гарантира европейската конкурентоспособност и ще запази работните места в една устойчива икономика. Инвестиционните затруднения в предложението на Комисията, които биха забавили нарастването на водорода, са премахнати. Вместо това отделянето правилата за операторите на водородни мрежи ще съответстват на най-добрите практики на пазара на газ и електроенергия“, добави той.

Докладчикът Йенс Гайер ще даде пресконференция във вторник от 14.00 ч. Повече информация тук.

 

Следващи стъпки

Сега директивата ще трябва да бъде официално одобрена от Парламента и Съвета, за да стане закон. Комисията по промишленост, изследвания и енергетика ще гласува досието на предстоящо заседание.

Евродепутатите преговарят паралелно по отделен законодателен акт, регулирането на газовия пазар, по който ще се проведе нов кръг от преговори със страните членки на 8 декември.

 

Заден план

Законодателният пакет отразява нарастващите амбиции на ЕС в областта на климата, както е посочено в Европейския зелен пакт и неговия пакет „Пригодни за 55“. Актуализираната директива има за цел да декарбонизира енергийния сектор и включва разпоредби относно правата на потребителите, операторите на преносни и разпределителни системи, достъп на трети страни и интегрирано мрежово планиране и независими регулаторни органи.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев