Замърсяване: договорете се със Съвета за намаляване на промишлените емисии

Европейски Парламент
29.11.2023 / 10:09

Новите правила ще намалят замърсяването на въздуха, водата и почвата и ще насочат големите агропромишлени съоръжения към зеления преход.

 

Късно във вторник вечерта преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно политическо споразумение относно преразглеждането на директивата за промишлените емисии (IED) и директивата за депонирането на отпадъци и новия регламент за портала за промишлени емисии. Целта е да се продължи борбата със замърсяването на въздуха, водата и почвата от големи агропромишлени инсталации, което също може да доведе до здравословни проблеми като астма, бронхит и рак.

 

Промишлени инсталации

Новите правила ще направят задължително определянето на най-строгите постижими нива на емисии и ще накарат промишлените предприятия да се съсредоточат повече върху енергийната, водната и материалната ефективност и повторната употреба, в допълнение към насърчаването на използването на по-безопасни, по-малко токсични или нетоксични химикали в промишлените процеси , чрез цели за емисии или екологични резултати. За борба с недостига на вода целите за екологични резултати ще станат задължителни за потреблението на вода. За отпадъци, ефективност на ресурсите, енергийна ефективност и използване на суровини такива цели ще бъдат в диапазона, а за новите техники целите ще бъдат индикативни.

Съзаконодателите се споразумяха да разширят IED, за да обхванат и инсталациите на добивната промишленост (мини) и големите инсталации, произвеждащи батерии.

 

Животновъдни ферми

Съзаконодателите се съгласяват да разширят мерките за IED към свинеферми с повече от 350 животински единици (LSU). Фермите, отглеждащи прасета по екстензивен или органичен начин и навън за значителен период от време в годината, са изключени. За птици ще се прилага за ферми с кокошки носачки с над 300 LSU и за ферми с бройлери с над 280 LSU. За ферми, отглеждащи както свине, така и птици, ограничението ще бъде 380 LSU.

Комисията първоначално предложи праг от 150 LSU за всички животни, включително за говеда. Съзаконодателите се споразумяха да възложат на Комисията да преразгледа до 31 декември 2026 г. необходимостта от действия на ЕС за справяне с емисиите от отглеждането на добитък, включително от едър рогат добитък, както и клауза за реципрочност, за да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на подобни изисквания към правилата на ЕС при износ за ЕС.

 

Обществено участие, наказания и санкции

Преговарящите също се споразумяха да увеличат прозрачността и общественото участие във връзка с лицензирането, експлоатацията и контрола на регулираните инсталации. Европейският регистър за изпускане и пренос на замърсители ще бъде трансформиран в портал на ЕС за промишлени емисии, където гражданите ще имат достъп до данни за всички разрешителни на ЕС и местни замърсяващи дейности. Освен това системите за електронни разрешителни трябва да бъдат въведени най-късно до 2035 г.

Компаниите, които не спазват изискванията, могат да получат санкции от най-малко 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-сериозни нарушения, а държавите-членки трябва да дадат на гражданите, засегнати от неспазване, правото да поискат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Радан Кънев (ЕНП, България) каза: „Щастлив съм от цялостния резултат, тъй като Парламентът защити най-важните точки от мандата си, включително значително намаляване на емисиите, без да създава допълнителна бюрокрация за промишлеността и фермерите, както и нивото на санкциите за компаниите, които не спазват изискванията.“

 

Следващи стъпки

Сделката все още трябва да бъде приета от Парламента и Съвета, след което новият закон ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите-членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с тази директива.

 

Заден план

Директивата за промишлените емисии определя правила за предотвратяване и контролиране на замърсяването от емисии от големи агропромишлени инсталации във въздуха, водата и почвата, както и генериране на отпадъци, използване на суровини, енергийна ефективност, шум и предотвратяване на аварии. Инсталациите, обхванати от правилата, трябва да работят в съответствие с разрешително, което се отнася до цялостното екологично представяне на завода.

Това законодателство отговаря на очакванията на гражданите относно принципа „замърсителят плаща“ и ускорява екологичния преход и насърчава по-екологичните производствени процеси, както е посочено в предложения 2(2), 3(1), 11(1) и 12(5) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев