През 2025 г. АПИ поема председателството на CEDR

................................................
24.12.2023 / 14:20

През 2025 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поеме от Белгия ротационното председателство на CEDR – Конференцията на директорите на пътни администрации в Европа. От 2014 г. Агенцията е член на организацията, в която участват националните пътни администрации на 29 държави от Западна, Централна и Източна Европа. В момента CEDR се председателства от Австрия. През следващата година щафетата поема Белгия, а през 2025 г. домакин ще бъде пътната администрация на България.

Подготовката на председателството, според устава на организацията, започва от рано и аспектите на бъдещото председателство на АПИ предстои да бъдат обсъдени с ръководството на CEDR. Очаква се през първото тримесечие на следващата година в София на работно посещение да бъде генералният секретар на организацията Стив Филипс. Като бъдещ ротационен председател инж. Ясен Йорданов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, участва в Управителния комитет на CEDR заедно с колегите си от пътните администрации на Австрия, Белгия, Португалия и Великобритания. Португалия и Великобритания са били председатели през 2022 г. и 2021 г., Австрия е през 2023 г., а Белгия ще е през 2024 г.

От 2014 г. до момента държавната пътна администрация участва в проучванията, провеждани от организацията, свързани с пътната инфраструктура и безопасността. Основните цели на CEDR са развитие на устойчива пътна мрежа в общоевропейски мащаб, обмяна на опит и информация за технологии при изграждането на пътища и съоръжения, обсъждане и анализ на всички аспекти на пътната инфраструктура – управление, изграждане и поддържане, финансиране, пътна безопасност, иновации, дигитализация, околна среда и т. н.

Повече информация за Конференцията на директорите на пътни администрации в Европа (CEDR) в приложения линк - https://cedr.eu/.

Източник: АПИ
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев