Нови техники за отглеждане на растения за повишаване на устойчивостта на хранителната система

Европейски парламент
02.02.2024 / 18:16

ЕС иска да повиши устойчивостта на хранителните си доставки и да намали нуждата от пестициди с нови правила относно техниките за отглеждане на растения.

 

Развъждането на растения е древна практика, използвана за създаване на нови сортове растения от съществуващи сортове за получаване на качества като по-високи добиви, подобрено хранене или по-добра устойчивост на болести.

Днес, благодарение на напредъка в биотехнологиите, новите сортове растения могат да бъдат разработени по-бързо и по по-прецизен начин чрез редактиране на тяхната генетична структура.

В ЕС всички генетично модифицирани организми (ГМО) понастоящем попадат в обхвата на законодателството за ГМО от 2001 г. Въпреки това техниките за отглеждане на растения се развиха значително през последните две десетилетия. Новите геномни техники (NGT) позволяват по-целенасочени, прецизни и по-бързи резултати от по-традиционните методи.

 

Какви са новите геномни техники?

Новите геномни техники са начини за отглеждане на растения чрез въвеждане на специфични промени в ДНК.

В много случаи тези техники не изискват използването на чужд генетичен материал от видове, които не могат естествено да се кръстосат. Това означава, че подобни резултати могат да бъдат постигнати чрез традиционни методи, като хибридизация, но процесът ще отнеме много повече време.

NGT могат да помогнат за разработването на нови растения, които са по-устойчиви на суша или други климатични крайности или които изискват по-малко торове или пестициди.

 

ГМО в ЕС

ГМО са организми с гени, които са били променени по начин, който не би могъл да възникне естествено чрез размножаване, често чрез използване на генома на друг вид.

Преди всеки ГМО продукт да може да бъде пуснат на пазара на ЕС, той трябва да премине през проверка за безопасност на много високо ниво. Съществуват и строги правила за тяхното разрешаване, оценка на риска, етикетиране и проследимост.

 

Нови правила на ЕС

През юли 2023 г. Европейската комисия предложи нов регламент относно растенията, произведени чрез определени нови геномни техники. Предложението би позволило по-лесно разрешаване за тези инсталации за NGT, които се считат за еквивалентни на конвенционалните инсталации. За получаването на тези NGT растения не се използва чужд генетичен материал от видове, които не могат да се кръстосват естествено.

Други NGT растения ще трябва да следват по-строги изисквания, подобни на тези съгласно настоящите правила за ГМО.

NGT растенията ще останат забранени в органичното производство и техните семена ще трябва да бъдат ясно етикетирани, за да се гарантира, че фермерите знаят какво отглеждат.

 

Позицията на парламента

Парламентарната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните прие своята позиция по предложението на Комисията на 24 януари 2024 г. Членовете на комисията подкрепиха новите правила и се съгласиха, че NGT растенията, които са сравними с естествено срещащите се сортове, трябва да бъдат освободени от строгите изисквания на законодателството за ГМО.

За да избегнат правната несигурност и да гарантират, че фермерите не стават твърде зависими от големите компании за семена, евродепутатите искат да забранят всички патенти за всички NGT растения.

Целият парламент ще гласува предложението през февруари, след което може да започне преговори по новия закон с правителствата на страните от ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев