Кръстю Кръстев се срещна с д-р Роберто Стабиле, ръководител на специалните проекти в световноизвестната киностудия „Чинечита̀“

..................................................
04.02.2024 / 17:38

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с д-р Роберто Стабиле, ръководител на специалните проекти в световноизвестната киностудия „Чинечита̀“ и на международните отношения в ANICA (Националната асоциация на аудиовизуалните и цифровите кинематографични индустрии).

Посещението на д-р Стабиле в България е по покана на българския министър на културата и е продължение на срещата, която той проведе с представители на италианската киноиндустрия през септември миналата година в рамките на 16-ото издание на Празника на българското кино в Рим.

По време на срещата в петък в Министерството на културата, на която присъстваха ресорният зам.-министър на културата Виктор Стоянов и директорът на културния ни институт в Рим г-жа Жана Яковлева, бяха обсъдени възможностите за съвместни проекти в сферата на киноиндустрията и сътрудничество в областта на аудиовизията между двете страни. Министър Кръстев оцени високо споделения положителен опит от д-р Стабиле по отношение на популяризирането на различни градове като желани филмови дестинации. Двамата разговаряха още и за идеята да бъде създаден фонд „Италия – Балкани“, благодарение на който страните от нашия регион ще получат по-големи възможности за продуциране и разпространение на филми на запад, като ще се повиши и конкурентоспособността на българското кино. През октомври предстои и среща на ниво министри на културата в Рим, където ще се включат и останалите балкански страни.

Министър Кръстев и д-р Стабиле разговаряха също за възможността България да бъде фокусна страна на кинофестивала във Венеция. Създаден през 1932 година, той е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, наред с Кинофестивала в Кан и Берлинския международен кинофестивал. Идеята е в рамките на фестивала български продуценти да осъществят пряка връзка с италианските си колеги. Министър Кръстев посочи, че партньорството с Италия в областта на кинопроизводството има своята история, но би се радвал то да се засили. В тази връзка предложи в някой от големите ни филмови фестивали да се програмира фокус върху италианското кино.

Източник: Министерство на културата
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев