ЕП ДНЕС

Европейски парламент
06.02.2024 / 09:48

Вторник, 6 февруари

 

Дебат на 1 февруари Специална среща на върха на ЕС с президентите Мишел и фон дер Лайен

От 9:00ч. Евродепутатите ще прегледат резултатите от последните срещи на върха на ЕС, по-специално специалния Европейски съвет от 1 февруари с президентите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Специалната среща на върха постигна съгласие относно междинния преглед на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. (многогодишна финансова рамка, МФР) и финансовата помощ за Украйна.

 

Estefania NARRILLOS

(+32) 498 98 39 85

EuroParlPress

 

Андреас КЛАЙНЕР

(+32) 498 98 33 22

EuroParlPress

 

Кириакос КЛОСИДИС

(+32) 470 96 47 35

 

Необходимостта от непоколебима подкрепа за Украйна

В дебат, който започва около 10:45 ч. с председателя на Комисията фон дер Лайен и белгийския външен министър Лахбиб, евродепутатите са готови да потвърдят отново необходимостта от твърдост и единство на ЕС в подкрепата им за Украйна, две години след началото на агресивната война на Русия срещу страната. Те ще гласуват резолюция на следващата пленарна сесия (26-29 февруари в Страсбург).

 

Виктор АЛМКВИСТ

(+32) 470 88 29 42

EP_ForeignAff

 

Снежана КОБЕЩАК СМОДИШ

(+32) 470 96 08 19

EP_ForeignAff

 

Растения, променени от нови геномни техники

От 13:30 ч. евродепутатите ще обсъждат с комисар Sinkevičius проектозакон за така наречените нови геномни техники, които променят генетичния материал на даден организъм. Целта е да се направи хранителната система по-устойчива и издръжлива чрез разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на климата, устойчиви на вредители, дават по-високи добиви и изискват по-малко торове и пестициди. Гласуването на позицията на Парламента за започване на преговори със Съвета ще се проведе в сряда.

 

Томас HAAHR

(+32) 470 88 09 87

 

EP_Околна среда

Руската намеса в ЕС. След обвиненията, че евродепутат е бил в тайно споразумение с руските служби за сигурност, Парламентът ще обсъди този и други руски опити за намеса в демократичните процеси на ЕС от около 16.00 ч. с комисар Шинас и белгийския външен министър Лахбиб. Решението ще бъде подложено на гласуване в четвъртък.

 

Виктор АЛМКВИСТ

(+32) 470 88 29 42

EP_ForeignAff

 

Накратко

Климатични цели за 2040/Водна криза и засушавания. В 15:00 ч. пленарна сесия ще обсъди с комисар Хоекстра предложенията за определяне на целта на ЕС за климата до 2040 г. след приемането им от Комисията. Веднага след това евродепутатите ще обсъдят с комисар Синкявичюс водната криза и сушите в ЕС като последица от глобалната климатична криза.

Качествени стажове в ЕС. Започвайки около 18.00 часа, пленарното заседание се очаква да призове комисар Шмит да приеме мерки за осигуряване на минимални стандарти за качество на стажовете в целия ЕС, включително справедливо възнаграждение.

Ограничаване на експозицията на работниците на опасни вещества. От около 17:00 ч. евродепутатите ще обсъдят с комисар Шмит нови правила за намаляване на експозицията на работното място на олово и диизоцианати. Законът въвежда нови пределно допустими стойности за олово за първи път от 40 години и за първи път за диизоцианати. Окончателното гласуване ще се проведе в сряда.

Венецуела. Вечерта пленарното заседание ще обсъди с Комисията и белгийския външен министър Лахбиб ситуацията във Венецуела, след като властите решиха да попречат на ключови опозиционни лидери да участват в тазгодишните президентски избори. Решението ще бъде подложено на гласуване в четвъртък.

 

Гласове

Между 12:30 и 13:30 евродепутатите ще гласуват между другото за:

Ефект за целия Съюз от определени лишавания от права за управление на МПС; и

Отпадъчно електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО).

Пряко предаване на пленарната сесия можете да намерите в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

За подробна информация относно сесията, моля, вижте и нашия бюлетин.

Цялата информация относно пленарното заседание можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев