Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Отбранителната индустрия е основа за изграждане на ефективна отбранителна политика

..................................................
07.02.2024 / 18:12

„Значимостта на отбранителната индустрия расте непрекъснато“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на конференцията „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“ на 6 февруари. „Съвременните рискове, които непрестанно се променят и умножават в контекста на войната на Русия срещу Украйна, създават нови потребности и нови възможности в отбранителната индустрия“, посочи той. „Тази индустрия днес не се ограничава само до производството на оръжия и боеприпаси. Отбранителната индустрия се разглежда много по-широко - в аспекти като модерни технологии, проекти, свързани с космически изследвания, с изкуствен интелект и много други. Когато говорим за отбранителната индустрия, трябва да имаме предвид както по-тежкия сектор, така и представителите на компании, които не се асоциират непосредствено с отбраната, но пък силно допринасят за засилването на отбранителните ни способности“, подчерта той.

Министър Тагарев пожела успех на участниците и изрази надежда, че днешното събитие ще допринесе за формулирането на решения на актуални проблеми в сектора. „И в НАТО, и в ЕС разглеждаме възможностите на отбранителната индустрия не просто като един отделен сектор, а като основа за изграждане на ефективна отбранителна политика“, подчерта той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри престижния форум, като благодари на министъра на отбраната и неговия екип за организацията на тази навременна и важна конференция. „България отправя много силно послание с това, че министърът на отбраната и министърът на иновациите стоят един до друг. Това послание е, че днешната конференция ще мине под знака на сътрудничеството, на взаимодействието, на дръзките идеи“, подчерта Мария Габриел.

„Бих искала да откроя и специалната добавена стойност на днешната конференция за изграждане на общото ни разбиране и засилване на колективния ни ангажимент в рамките на Европейския съюз и НАТО за укрепване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. И това – на основата на споделената амбиция за насърчаване на мира и сигурността в Европа и в глобален мащаб“, подчерта тя.

„Колкото повече растат рисковете, толкова повече се увеличава и необходимостта от иновативни решения в областта на отбраната в отговор на предизвикателствата и гарантирането на сигурността на нашите граждани“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи.

„Европейската отбранителна индустрия трябва да бъде иновативна и адаптивна. Чрез инвестиране в научноизследователска и развойна дейност, използване на нововъзникващи технологии, насърчаване на сътрудничеството и развитието на иновациите, може да се изгради отбранителна индустрия, която не само ни защитава, но и позиционира Европа като глобален лидер в сигурността и технологиите“, отбеляза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. „Участието ни в Ускорителя в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) и Фонда за иновации на НАТО показва усилията ни да посрещнем предизвикателството на внедряването на високи технологии в отбраната. Съвместната работа ще подпомогне развитието на малките и средни предприятия в сектора, както и взаимодействието между стартиращите предприятия и по-големите компании в сектор отбрана“, подчерта тя.

В своето изказване генералният директор на Главна дирекция „Отбранителна индустрия и Космос“ на Европейската комисия Тимо Песонен определи като добра практика събирането на едно място на министерствата на отбраната, иновациите и растежа и икономиката и индустрията, представителите на академичните среди и най-важното – представителите на бизнеса и водещи иновативни компании. „Това е добра практика, която бих препоръчал и на други държави-членки“, посочи той.

Във форума участваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Христо Гаджев, помощник-генералният секретар на НАТО по иновациите, хибридните и кибер предизвикателствата Дейвид ван Вийл, директорът по управление на жизнения цикъл на Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване Алън Маклауд и директорът по технологиите на Агенцията на НАТО за комуникации и информация Антонио Калдерон. С цел насърчаване на сътрудничеството бяха организирани и двустранни срещи.

Конференцията е първото събитие от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО. В качеството на модератор на конференцията Велизар Шаламанов посочи, че на това място, в Иновационния форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, се събират заедно над 250 представители на българската отбранителна индустрия, научни организации, държавната администрация и различни структури на Българската армия, с цел да се подготвят за бъдещето.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев