EP ДНЕС

Европейски парламент
08.02.2024 / 09:59

Четвъртък, 8 февруари

 

Руската намеса в ЕС: гласуване на резолюция

След дебата във вторник евродепутатите ще гласуват по обяд резолюция за справяне с опитите на Русия да се намеси в демократичните процеси в ЕС. Дълбоко притеснени от предполагаемите връзки между отделни членове на ЕП и европейски политически партии с Русия, те са готови да изразят пълното си възмущение и сериозна загриженост относно непрекъснатите усилия на Русия да подкопае европейската демокрация.

 

Виктор АЛМКВИСТ

(+32) 470 88 29 42

EP_ForeignAff

 

Парламентът ще изложи позицията си за заседанието на Световната търговска организация

В дебат от 9:00 часа с комисар Йохансон евродепутатите ще очертаят очакванията си за предстоящата среща на най-висшия ръководен орган на СТО от 26 до 29 февруари. Те са готови да призоват за цялостна институционална реформа и напълно функционираща система за уреждане на спорове, за споразумение относно прекомерния улов и за „справедливо и постоянно“ решение на мораториума за електронна търговия. Решението ще бъде подложено на гласуване по обяд.

 

Естер ЗАЛАН

(+32) 477 99 20 73

ЕП търговия

 

Ситуация след изборите в Сърбия: гласуване на резолюция

Пленарната зала ще гласува резолюция по обяд, завършваща оценката си за ситуацията в Сърбия след последните избори. Евродепутатите са готови да заявят, че макар и гладко проведени, изборите са били под очакваните стандарти за кандидат за ЕС. Проектът също така призовава за независимо разследване на нередностите на парламентарните, провинциалните и местните избори.

 

Снежана КОБЕЩАК СМОДИШ

(+32) 470 96 08 19

EP_ForeignAff

 

Условия на труд на учителите в ЕС: дебат

В дебат, който започва около 10:00 часа, евродепутатите ще разпитат комисар Иванова за работата на Комисията за справяне с предизвикателства като застаряването на учителите, остър недостиг на учители, особено в селските райони, нарастващото насилие в училищата и адекватното заплащане на учителите.

 

Janne OJAMO

(+32) 470 89 21 92

EP_Петиции

 

Накратко

Правата на жените. Депутатите ще гласуват по обяд резолюция, очертаваща техните искания за 68-ата Комисия на ООН за положението на жените в Ню Йорк през март. Проектотекстът призовава за равни възможности в образованието, на пазара на труда и при вземането на политически и икономически решения, както и равен достъп до икономически и финансови услуги.

Венецуела. Пленарната зала ще гласува по обяд резолюция за оценка на ситуацията, след като ключови опозиционни лидери бяха дисквалифицирани преди президентските избори. Евродепутатите са готови да призоват за незабавното освобождаване на всички произволно арестувани политически и социални лидери и да предупредят, че режимът нарушава споразуменията, подписани в Барбадос за провеждане на конкурентни президентски избори през 2024 г.

Човешки права. По обяд евродепутатите ще гласуват резолюции относно новата вълна от масови арести в Беларус на опозиционни активисти, нарастващия брой екзекуции в Иран и атаките срещу християни в Нигерия.

 

Гласове

Освен по горните теми, евродепутатите ще гласуват между 12:00 и 14:00 ч. и по:

автоматизиран обмен на данни за полицейско сътрудничество („Прюм II“);

доклада за изпълнението на Стратегията на ЕС за равенство на ЛГБТИК 2020-2025 г.; и

споразумения за асоцииране за участие на трети страни в програми на Европейския съюз.

Пряко предаване на пленарната сесия можете да намерите в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

За подробна информация относно сесията, моля, вижте и нашия бюлетин.

Цялата информация относно пленарното заседание можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев