Сърбия не изпълни ангажиментите си за свободни и честни избори, твърдят евродепутати

Европейски парламент
09.02.2024 / 10:03

Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г. не са били проведени при справедливи условия, според евродепутатите, които призовават за независимо разследване на нередностите.

 

Поради постоянната и систематична злоупотреба с институции и медии от страна на управляващите, за да получат нечестно предимство, последните сръбски парламентарни и местни избори паднаха „под очакваните стандарти за страна кандидатка за ЕС“, казват евродепутатите.

В резолюция, приета в четвъртък с 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържал се“, Парламентът изтъква, че макар и гладко проведени, изборите, проведени на 17 декември 2023 г., са белязани от множество процедурни недостатъци. Сред тях той посочва непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуване и преброяване, чести случаи на пренаселеност, нарушения на тайната на вота и множество случаи на групово гласуване.

Напомняйки на сръбските власти, че „правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС“, евродепутатите призовават за независимо разследване от уважавани международни правни експерти и институции на нередностите на парламентарните, провинциалните и местните избори, със специални внимание на изборите за Народно събрание на град Белград.

 

Няма институционален отговор на предполагаеми манипулации, няма санкции за нарушителите

Депутатите изразяват съжаление относно липсата на институционален отговор на сериозни подозрения, че управляващите са участвали в изборни манипулации и злоупотреби, което, подчертават те, поддържа безнаказаността и гарантира, че тези практики продължават. Парламентът също така осъжда липсата на резултати при наказателно преследване и санкциониране на изборни нарушения, включително сериозни обвинения за незаконно манипулиране на избирателния регистър и избирателните права, натиск и сплашване срещу граждани и кандидати, случаи на корупция, фалшифициране на граждански подписи, клиентелизъм и нелегитимна и незаконна злоупотреба с данни на граждани.

Позовавайки се на „дирижираните атаки от страна на сръбски официални лица срещу наблюдатели на избори, включително членове на Европейския парламент“, пленарното заседание изисква връщане към уважителен и конструктивен дискурс, подчертавайки важността на взаимното уважение в демократичния процес.

 

Неетично отразяване и дезинформация, липса на медиен плурализъм

Парламентът осъжда липсата на медиен плурализъм по време на предизборната кампания, дезинформацията и обилното неетично и тенденциозно медийно отразяване в полза на управляващите. През последното десетилетие, откакто президентът Вучич дойде на власт, имаше постоянна ерозия на свободата на медиите в Сърбия, характеризираща се с политически натиск, заплахи и дори физически нападения срещу журналисти, предупреждават евродепутатите.

 

Спиране на еврофондовете

Преговорите за присъединяване със Сърбия трябва да напреднат само ако страната постигне значителен напредък в своите реформи, свързани с ЕС, включително пълно прилагане на изборните препоръки на ОССЕ/БДИЧП и Венецианската комисия, се подчертава в резолюцията. Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако резултатите от разследването показват, че сръбските власти са били пряко замесени в измамата на гласоподавателите, евродепутатите призовават за спиране на финансирането от ЕС въз основа на тежки нарушения на правилото за закон във връзка с изборите в Сърбия.

Окончателният доклад на ODHIR се очаква да бъде публикуван през следващите седмици.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев