Над 50 специалисти са обучени за работа в младежките центрове

..................................................
11.02.2024 / 18:05

Над 50 специалисти са обучени за работа в младежките центрове, чиято роля е да активират младежите на възраст от 15-28 години, да подпомогнат кариерното им ориентиране, развиването на дигитални умения и активната им гражданска роля.

Това стана ясно по време приключилото четвърто обучение от едногодишната програма за младежки работници и ромски образователни медиатори, работещи в младежките центрове в Пловдив, Стара Загора, Добрич, Враца, Монтана, Перник, Бургас и Габрово. Те са финансирани по Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи" чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева влезе в „кухнята“ на младежката работа, поздрави обучаемите и им пожела да продължават да са смели, да се борят и да утвърждават младежкия сектор, защото искрата в очите на младежите е това, което ни води напред.

По Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени близо 60 млн. лв. за създаване на 20 регионални младежки центрове на общинско ниво, които вече са избрани чрез конкурсна процедура. Създава се и Национален Фокусен Център под шапката на Националния студентски дом, който ще координира методиките и работата на младежките работници.

До 2026 г. 12 000 младежи от цялата страна ще могат да повишат дигиталните си умения чрез дейностите на новосъздадените младежки центрове.

Още снимки от новината

..................................................

 

Източник: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев