Текстил и намаляване на хранителните отпадъци: Нови правила на ЕС в подкрепа на кръговата икономика

Европейски парламент
16.02.2024 / 13:16

Комисията по околна среда прие своите предложения за по-добро предотвратяване и намаляване на отпадъците от храни и текстил в ЕС.

 

В сряда евродепутатите в комисията по околна среда приеха своята позиция относно предложеното преразглеждане на Рамковата директива за отпадъците със 72 гласа „за“, нито един „против“ и трима „въздържал се“.

 

По-амбициозни цели за намаляване на хранителните отпадъци

Депутатите искат да увеличат обвързващите цели за намаляване на отпадъците, предложени от Комисията, до поне 20% в преработката и производството на храни (вместо 10%) и до 40% на глава от населението в търговията на дребно, ресторантите, хранителните услуги и домакинствата (вместо 30%) , в сравнение със средната годишна стойност, генерирана между 2020 г. и 2022 г. Държавите от ЕС ще трябва да гарантират, че тези цели са постигнати на национално ниво до 31 декември 2030 г.

Евродепутатите също искат Комисията да оцени възможността и да направи подходящи законодателни предложения за въвеждане на по-високи цели за 2035 г. (поне 30% и 50% съответно).

 

Разширена отговорност на производителя за текстилни продукти, облекло и обувки

Новите правила, приети от евродепутатите, ще създадат схеми за разширена отговорност на производителя (EPR), чрез които икономическите оператори, които предлагат текстил на пазара на ЕС, ще покриват разходите за тяхното разделно събиране, сортиране и рециклиране. Държавите-членки ще трябва да създадат тези схеми 18 месеца след влизането в сила на директивата (в сравнение с 30 месеца, предложени от Комисията). Успоредно с това държавите от ЕС ще трябва да осигурят до 1 януари 2025 г. разделното събиране на текстил за повторна употреба, подготовка за повторна употреба и рециклиране.

Тези правила ще обхващат текстилни продукти като дрехи и аксесоари, одеяла, спално бельо, завеси, шапки, обувки, матраци и килими, включително продукти, които съдържат материали, свързани с текстила, като кожа, изкуствена кожа, гума или пластмаса.

 

Цитат

Докладчикът Anna Zalewska (ECR, Полша) каза: „Ние предоставяме целенасочени решения за намаляване на хранителните отпадъци, като например насърчаване на „грозни“ плодове и зеленчуци, следене на нелоялни пазарни практики, изясняване на датата на етикетиране и даряване на непродадена, но годна за консумация храна. Що се отнася до текстила, ние закърпваме вратичките, като включваме и недомакински продукти, килими и матраци, както и продажби чрез онлайн платформи. Също така изискваме цел за намаляване на отпадъците от текстил, с надзор върху изнесения използван текстил. По-добра инфраструктура за увеличаване на разделното събиране трябва да се допълни чрез по-ефективно сортиране на смесени битови отпадъци, така че предметите, които могат да бъдат рециклирани, да бъдат извлечени, преди да бъдат изпратени в инсинератора или депото."

 

Следващи стъпки

Предвижда се пълната зала да гласува позицията си по време на пленарната сесия през март 2024 г. Досието ще бъде проследено от новия парламент след европейските избори на 6-9 юни.

 

Заден план

Всяка година в ЕС се генерират 60 милиона тона хранителни отпадъци (131 кг на човек) и 12,6 милиона тона текстилни отпадъци. Само облеклото и обувките представляват 5,2 милиона тона отпадъци, което се равнява на 12 кг отпадъци на човек всяка година. Изчислено е, че по-малко от 1% от целия текстил в света се рециклира в нови продукти.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев