Заупокойни богослужения на 40-я ден от смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий

..................................................
18.02.2024 / 12:42

На 17 февруари се навършиха 40 дни от смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий. По този повод в Катедралния храм „Св. вмчк Димитър“ в град Сливен бяха отслужени Заупокойна света Литургия и панихида, както и трисагий при гроба на приснопаметния митрополит, намиращ се в двора на благолепния храм, до олтарната му част.

Заупокойните богослужения бяха водени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, в съслужение с множество духовници от епархията и страната.

Митрополит Йоан припомни в своето слово богатия на много трудове, жертвоготовност и молитви живот на блаженопочиналия Сливенски митрополит, изтъквайки, че „това е действително един живот в пълнота, изпълнен с богословско търсене и желание да бъде в полза на човеците“.

Архиереят отбеляза, че дядо Йоаникий беше духовно просветен и имаше голям усет за Тайнството на Покаянието (Изповедта). „Той беше много добър, скромен, смирен, богопредан на Църквата човек, митрополит. Богопреданост – това е неговата голяма черта. С благоговение и страх Божи служеше и се отнасяше към хората с такава почит, с такова внимание“, допълни Негово Високопреосвещенство.

В заключение на своето слово митрополит Йоан огласи думите на свети апостол Павел до коринтяните: „Затова и усърдно залягаме да Му бъдем угодни, било кога живеем в тялото, било кога го напускаме“ (2 Кор. 5:9). Той заяви още, че за приснопаметния митрополит Йоаникий в пълнота важат Господните думи: „Влез в радостта на господаря си“ (Мат 25:21).

На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите заупокойните богослужения: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/769552401267250.

Източник: Българска патриаршия
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев