Министър Шалапатова връчи удостоверенията на първите участници в кампанията „Ученически омбудсман“

................................................
23.02.2024 / 20:25

„Диалогът между институциите и децата е не просто необходим. Той е ключов фактор за ефективното прилагане на правата на децата и създаване на условия за защита на техния най-добър интерес“. Това каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова по време на специална церемония, на която връчи част от удостоверенията на участниците в кампанията „Ученически омбудсман“.

Тя подчерта, че вслушването в мнението на децата е не само израз на уважение към тяхната личност и условие за разгръщане на техния потенциал, но е и реална предпоставка за функционирането на устойчиви, приобщаващи и демократични общества.

Церемонията се проведе в Министерския съвет, а официални участници бяха още министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова, посланикът на Ирландия в България Мартина Фийни, посланикът на Конфедерация Швейцария Реймунд Фурер и заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез.

Кампанията „Училищен омбудсман“ е инициирана от Центъра за етническа толерантност „Амалипе“ и се провежда под патронажа на националния омбудсман проф. д-р Диана Ковачева с цел да стимулира ученическата активност, детското участие и самоуправление и да повиши гражданската активност сред младежите.

„Инициативата „Училищен омбудсман“ е в пълен синхрон с приоритета на Министерството на труда и социалната политика да чуваме гласа на децата, техните мнения, притеснения и предложения по въпросите, които са важни за тях и тяхното бъдеще“, заяви министър Шалапатова.

Тя поздрави организаторите за ролята им в създаването на механизъм за взаимодействие и диалог между различните участници в образователния процес и ги увери, че в лицето на Министерството на труда и социалната политика имат партньор в тази мисия.

В обръщението си към присъстващите училищни омбудсмани министър Шалапатова подчерта тяхната роля за изграждането на образователна среда, в която всяко дете се чувства ценено и уважавано. Тя им пожела да не спират да са активни, мотивирани и отстояващи позицията на своите връстници и да помнят, че техният глас има значение.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев