EP ДНЕС

Европейски парламент
27.02.2024 / 11:35

Вторник, 27 февруари

Окончателно гласуване на новия закон на ЕС за възстановяване на природата

Депутатите ще решат по обяд дали да дадат окончателна зелена светлина за възстановяването на поне 20% от сухоземните и морските зони на ЕС до 2030 г. и на всички екосистеми до 2050 г., както е договорено от преговарящите от Парламента и Съвета.

 

Томас HAAHR

(+32) 470 88 09 87

EP_Околна среда

 

Реформа на бюджета на ЕС: финансова подкрепа за Украйна и инвестиции в стратегически сектори

След дебат с комисар Хан и белгийския държавен секретар Мишел от името на председателството на Съвета от 9:00 часа, Парламентът трябва да одобри по обяд преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, включително допълнителен пакет от помощ от 50 милиарда евро за Украйна и нова „Платформа за стратегически технологии за Европа“ (STEP) за подкрепа на ключови европейски сектори. Водещите евродепутати ще дадат пресконференция в 13.00 часа.

 

Armin WISDORFF

(+32) 498 98 13 45

EP_Budgets

 

Ново законодателство за защита на журналисти и активисти от съдебен тормоз

Очаква се пленарното заседание да одобри по обяд нови правила на ЕС за защита на журналисти и активисти от злоупотреби с дела (т.нар. SLAPPs), целящи да ги накарат да млъкнат. От 15:00 ч. ще има пресконференция с докладчика.

 

Мартина ВАСС

(+32) 477 99 11 57

EP_Право

 

Нов списък с екологични престъпления и свързаните с тях санкции

След дебата в понеделник Парламентът ще гласува по обяд нови правила за защита на околната среда в ЕС чрез наказателното право. Законодателството включва актуализиран списък с екологични престъпления, включително незаконна търговия с дървен материал, изчерпване на водните ресурси и нарушения на законодателството на ЕС относно химикалите, както и санкции за извършителите. От 14:00 часа ще има пресконференция с докладчика.

 

Мартина ВАСС

(+32) 477 99 11 57

EP_Право

 

Предложени промени в правилата на ЕС относно шофьорските книжки

От около 10:45 евродепутатите ще обсъдят със заместник-председателя на Комисията Шуица проект на законодателство за подобряване на пътната безопасност, въвеждане на мобилни разрешителни и задължителни здравни прегледи за издаване и подновяване на шофьорски книжки. Пленарната зала ще гласува позицията на парламента в сряда. Новият парламент ще проследи досието след европейските избори на 6-9 юни.

 

Гедиминас ВИЛКАС

(+32) 470 89 29 21

EP_Транспорт

 

Накратко

Последно развитие на войната в Газа. От 15:00 часа пленарното заседание ще оцени последните развития във войната в Газа и необходимостта от постигане на прекратяване на огъня в дебат с ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

Географски означения на вина, спиртни напитки и хранителни продукти. Към 14:00 ч. евродепутатите ще преразгледат с комисар Макгинес временното споразумение със Съвета за актуализиране на правилата на ЕС за защита на качествените селскостопански продукти. Окончателното гласуване на законодателството ще се проведе в сряда.

Шпиониране на евродепутати. Вечерта пленарното заседание ще обсъди с представители на Комисията и Съвета последните разкрития за шпиониране на членове на ЕП и липсата на последващи действия по препоръките на Парламента в това отношение.

 

Гласове

Между 12:00 и 13:00 часа евродепутатите ще гласуват още:

законодателство относно политическата реклама;

нови правила на ЕС за трансгранични превози на отпадъци;

реформа на статута на Съда на ЕС и

годишния доклад за дейността на Европейската централна банка за 2023 г.

Пряко предаване на пленарната сесия можете да намерите в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

За подробна информация относно сесията, моля, вижте и нашия бюлетин.

Цялата информация относно пленарното заседание можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев