На 4 март отбелязваме Световния ден на затлъстяването

...........................................
04.03.2024 / 12:56

На 4 март отбелязваме Световния ден на затлъстяването. Над 1 милиард души по света са страдали от затлъстяване към 2022 г. Това сочи изследване на научното списание "Лансет" и Световната здравна организация, публикувано в началото на март. Нивата на затлъстяване при възрастните са се удвоили спрямо 1990 година, а броят на децата между 5 и 19 години, които имат проблеми с наднормено тегло, е нараснал 4 пъти.

Затлъстяването е хронично заболяване и може да доведе до диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, свързано е с определени видове рак, а също така засяга възстановяването на костите.

От СЗО подчертават, че освен нездравословен начин на хранене и недостатъчна физическа активност, причини за наднормено тегло могат да бъдат също проблеми със съня, стрес, някои видове лекарства, както и генетична предразположеност. Именно затова, ако имате подобно заболяване, не трябва да се срамувате, а да потърсите помощ от лекар.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски ще вземе участие в пресконференция, която дава старт на кампанията. Тя ще се проведе на 5 март (вторник) от 11:00 ч. в Национален пресклуб на БТА. В събитието ще се включат още проф. д-р Арман Постаджиян - председател на Българска лига по Хипертония; доц. Теодора Дърленска - председател на БАСОРД; Благовеста Борчева - държавен експерт Дирекция приобщаващо образование на Министерство на образованието и наука; Лидия Делчева - председател на Асоциация на студентите медици в България - МУ София и Мария Янева Председател на Сдружение „Институт за граждански инициативи Етос“. Изявление ще направи и Директорът на СЗО - офис България.

По материали от Интернет
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев