Общинският съвет на Варна създаде Фонд за подкрепа на социалните предприятия с бюджет от 150 000 лв.

...........................................
05.03.2024 / 20:14

По инициатива на екипа на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България, Общинският съвет на Варна създаде Фонд за подкрепа на социалните предприятия с бюджет от 150 000 лв. Целта на фонда е да финансира проекти на социални предприятия, регистрирани в регистъра на Министерството на труда и социалната политика. Правилата за кандидатстване за финансиране и оценяването на проектите ще бъдат определени в правилник, който предстои да бъде одобрен от Общинския съвет.

Варна е градът с най-голям брой социални предприятия, регистрирани в България по Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика. През последните 7 месеца, благодарение на работата на фокус-точката за региона, бяха регистрирани 12 социални предприятия. Десет от тези предприятия са наели 57 души от уязвими групи, като бежанци, лица, преодоляващи зависимостта от наркотици, младежи със специални образователни нужди, хора с множество тежки увреждания.

Мотивите зад създаването на Фонда подчертават необходимостта от разбиране и помощ за хората от уязвимите групи, които желаят да работят и допринасят за обществото. Те също така подчертават важността на менторството за подпомагане на тези лица при преодоляване на страховете и предизвикателствата, свързани с навлизането на пазара на труда.

Регионалният център за развитие на социалната икономика в град Варна е създаден по проект на Министерство на труда и социалната политика "Развитие на социалната икономика", финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен във Варна, подобни фокус точки са създадени в още пет града: Бургас, Габрово, Благоевград, Ловеч и Пловдив, които покриват шестте района за планиране в страната. Основната цел на тези фокусни точки е да подкрепят развитието на социалната икономика в регионите чрез консултации, информиране, съдействие за модернизиране и дигитализиране на работните процеси в социалните предприятия, както и регистрация на нови социални предприятия.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев