Специализирано обучение за педагогически специалисти от региона беше проведено в Сливен

...........................................
07.03.2024 / 11:23

Специализирано обучение за педагогически специалисти от региона беше проведено в Сливен на тема „Новите измерения на трафика на хора и рисковете от въвличане на деца в сексуална експлоатация“. Събитието се организира от Владимир Друмев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен, в партньорство с Община Сливен и А21 България.

Пепа Чиликова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и председател на МКБТХ – Сливен, откри форума, изразявайки благодарност към организаторите и участниците и подчертавайки значението на сътрудничеството между всички страни за постигане на ефективни превантивни мерки в училищна среда. Тя добави, че целта на обучението е да подобри взаимодействието с педагогическите специалисти и да насърчи докладването на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора - 080020100.

Моника Николова, изпълнителен директор на А21 България, също изрази своята благодарност за дългогодишното партньорство с г-н Друмев и подчерта необходимостта от такова обучение поради новите измерения на престъплението и рисковете, пред които са изправени децата днес.

Антоанета Василева, първи вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора (GRETA) към Съвета на Европа, и Диана Китова, психолог и психотерапевт, ръководител на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, бяха лектори на обучението. Участие взеха 30 педагогически специалисти от различни градове и села в региона.

Последните данни на Европейската комисия показват, че въпреки постигнатия напредък в борбата с трафика на хора, престъплението остава сериозна заплаха в Европейския съюз, като всяка година хиляди хора, предимно жени и деца, са застрашени. Сексуалната експлоатация остава най-често докладваната форма на трафик, като приблизително 72% от всички жертви в ЕС са жени и момичета, а около една четвърт от всички жертви на трафик са деца. Децата са особено уязвими към онлайн трафик от страна на трафиканти, което прави образованието и осведомеността ключови инструменти в борбата с това престъпление.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев