На 9 март в сливенското село Младово ще се проведат маскарадните игри

...........................................
07.03.2024 / 21:04

Годишният регионален фестивал "Маскарадни игри" ще се състои на 9 март, събота, в сливенското село Младово, започвайки в 10:00 часа. Събитието ще включва участието на самодейни състави, представящи различни местни обичаи, включително „Васильовден – Камили“, „Кукувден“, „Джаркане на стрели и вземане на прошка“, „Заораване и засяване“ и „Сирни заговезни“. Организаторите на фестивала са Община Сливен, кметството и местното читалище НЧ „Христо Ботев 1929“.

Фестивалът има състезателен характер, като представянето на групите ще бъде оценено от жури, състоящо се от видни експерти в областта на фолклора и етнологията. Председател на журито е доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист и етнолог към БАН, а членове са Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен, и Динка Славова, етнограф. Всички участващи групи ще получат сувенир и диплом за участие, докато първите три класирани групи ще получат и парични награди.

Това събитие е традиция в календара на Община Сливен, като целта му е да стимулира изследванията на маскарадните обреди и да запази и популяризира местните и регионалните традиции. Мястото домакин на фестивала се променя ежегодно, като тази година е ред на село Младово да посрещне участниците и зрителите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев