Меморандум за развитие на социалната икономика подписаха България и Испания

...........................................
11.03.2024 / 21:06

Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и испанският ѝ колега Йоланда Перес, втори заместник министър-председател и министър на труда и социалната икономика на Испания, подписаха Меморандум за сътрудничество за споделяне на добри практики за развитие на социалната икономика. Това се случи по време на заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, проведено в Брюксел, Белгия.

Меморандумът има за цел да насърчи диалога и сътрудничеството между България и Испания за стимулиране на социалната икономика, кооперативните дружества и други субекти на социалната и солидарна икономика, както и техните финансови инструменти. Преговорите между двете страни за този меморандум започнаха през октомври 2023 г. по време на българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, която има за цел да насърчава социалната икономика в Европа.

Д-р Шалапатова подчерта потенциала на социалната икономика за борба с бедността и насърчаване на заетостта на хора в уязвимо положение, особено в контекста на двойния дигитален и зелен преход. Тя изрази благодарност към правителството на Испания за неговата лидерска позиция и богат опит в развитието на социалната икономика и сподели, че първата инициатива в изпълнение на меморандума ще бъде работна визита на испанска делегация в България през май.

Според министъра на труда и социалната политика Меморандумът е значителна стъпка към демонстриране на потенциала на социалната икономика в България на международната сцена, допринасяйки за по-ефективното прилагане на европейските приоритети за социално сближаване и социално развитие. Социалната икономика е основен инструмент за намаляване на социалното неравенство и осигуряване на устойчиво териториално развитие чрез създаване на условия за повишаване на жизнения стандарт на хората от уязвимите групи, като се подобри достъпът им до заетост, обучения и усъвършенстване на тяхната професионална квалификация.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев