В плевенската болница внедриха иновативна технология с изкуствен интелект за диагностика на кожни новообразувания

Болница - снимката е илюстративна
13.03.2024 / 09:22

Технология, която използва изкуствен интелект за диагностициране на кожни новообразувания, вече се използва в Клиниката по Онкологична хирургия на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Тази иновация е възможна благодарение на проект на Медицинския университет, който се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи БТА.

Проектът "Изследователско висше училище: Медицински университет – Плевен" има за цел да внедри автоматизираната система за видеодерматоскопия на кожни новообразувания FotoFinder ATBM Master. Ръководен от доц. д-р Ивелина Йорданова от катедра "Дерматология, венерология и алергология", специално обучен мултидисциплинарен екип от дерматолози и онкохирурзи вече работи с апарата.

Чрез този проект изследователите ще сравнят точността на човешката диагноза с възможностите на технологията, базирана на изкуствен интелект, при идентифицирането на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания. Очаква се това да доведе до по-широкото приемане на новия диагностичен метод в практиката, обучението на екип, който да работи с оборудването, и повишаване на професионалните умения на младите изследователи.

Новият медицински апарат позволява визуализиране, диагностициране и регистриране на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания при пациенти, които са изложени на риск от развитие на рак на кожата. Той осигурява неинвазивна, безболезнена и напълно безопасна процедура. Освен това дава възможност за цялостна визуализация на минимум 80% от повърхността на кожата (от главата до петите), както и за заснемане и документиране на всички кожни образувания. Тази функция създава триизмерна карта на кожата, известна като "Total body mapping".

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев