Екипът на МТСП представи пред МВФ мерките за справяне с предизвикателствата пред пазара на труда

...........................................
13.03.2024 / 10:13

На среща в Министерството на труда и социалната политика представители на Международния валутен фонд (МВФ) обсъдиха развитието на пазара на труда в България, политиките за справяне със структурния недостиг на работна сила и мерките за активиране на неактивни лица. Бяха засегнати и темите за повишаването на уменията на работната сила и подготовката на хората за дигиталната ера.

Безработицата в страната беше намаляла, но все още имаше недостиг на работна ръка поради фактори като навлизането на цифрови технологии, отрицателните демографски тенденции, миграционните потоци и прехода към зелена икономика. За да се отговори на тези предизвикателства, Министерството на труда и социалната политика планира да приложи различни мерки, финансирани от Програмата за развитие на човешките ресурси 2021-2027 (ПРЧР) и Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Тези мерки са предназначени да помогнат на уязвимите групи на пазара на труда, безработните и неактивните лица да подобрят своите умения или да придобият нови чрез различни видове обучения. Целта е да се намали недостигът на работна ръка и да се гарантира, че работната сила има уменията, необходими на работодателите в бързо променящата се икономика. Представителите на МВФ бяха информирани за предвиденото финансиране и очакваните резултати от тези инициативи до 2027 г.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев