Евро 7: Парламентът приема мерки за намаляване на емисиите от пътния транспорт

Европейски парламент
13.03.2024 / 19:35

В сряда евродепутатите дадоха зелена светлина на новите правила на ЕС за намаляване на емисиите от леки автомобили, микробуси, автобуси, камиони и ремаркета.

 

С 297 гласа „за“, 190 „против“ и 37 „въздържал се“ Парламентът прие споразумението, постигнато със Съвета относно регламента Евро 7 (одобрение на типа и надзор на пазара на моторни превозни средства). Превозните средства ще трябва да отговарят на новите стандарти за по-дълго време, като се гарантира, че ще останат по-чисти през целия си живот.

 

Намаляване на емисиите, увеличаване на издръжливостта на батерията

За леки автомобили и микробуси ще се запазят настоящите условия за изпитване Евро 6 и ограниченията за емисиите на отработени газове. За автобуси и камиони ще се прилагат по-строги ограничения за емисиите на отработени газове, измерени в лаборатории и при реални условия на шофиране, като същевременно се запазят настоящите условия за изпитване Euro VI.

За първи път стандартите на ЕС ще включват ограничения за емисиите на частици от спирачките (PM10) за автомобили и микробуси и минимални изисквания за ефективност за издръжливост на батерията в електрически и хибридни автомобили.

 

По-добра информация за потребителите

Екологичен паспорт на превозното средство ще бъде предоставен за всяко превозно средство и ще съдържа информация за неговите екологични характеристики в момента на регистрация (като ограничения на емисиите на замърсители, емисии на CO2, консумация на гориво и електроенергия, електрически пробег, издръжливост на батерията). Потребителите на превозни средства също ще имат достъп до актуална информация за разхода на гориво, здравето на батерията, емисиите на замърсители и друга подходяща информация, генерирана от бордови системи и монитори.

 

Цитат

Докладчикът Александър Вондра (ECR, CZ) каза: „Успешно постигнахме баланс между екологичните цели и жизненоважните интереси на производителите. Искаме да гарантираме достъпността на новите по-малки автомобили с двигатели с вътрешно горене за местните клиенти и в същото време да дадем възможност на автомобилната индустрия да се подготви за очакваната трансформация на сектора. Сега ЕС ще се заеме и с емисиите от спирачките и гумите и ще гарантира по-висока издръжливост на батерията.“

 

Следващи стъпки

Съветът също трябва официално да одобри споразумението, преди то да може да влезе в сила.

 

Заден план

На 10 ноември 2022 г. Комисията предложи по-строги стандарти за емисиите на замърсители на въздуха за превозни средства с двигатели с вътрешно горене, независимо от използваното гориво. Настоящите ограничения на емисиите се прилагат за автомобили и микробуси (Евро 6), както и за автобуси, камиони и други тежкотоварни превозни средства (Евро VI).

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за насърчаване на закупуването на електрически превозни средства, отговарящи на стандартите за добър живот на батериите, за напредък в разгръщането на цифрова и електрическа инфраструктура и за намаляване на енергийната зависимост на ЕС от чуждестранни участници, както е изразено в предложенията 4(3), 4(6), 18(2) и 31(3) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа .

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев