Стотици изпратиха Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в последния му земен път

Патриарх Неофит
16.03.2024 / 16:56

На 16 март България се сбогува с Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който почина след продължително боледуване. Траурни церемонии бяха проведени в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и катедралната църква на Софийската митрополия "Св. Неделя". Заупокойната света литургия и опелото бяха ръководени от Варненско-Преславския митрополит Йоан, който временно изпълнява длъжността председател на Светия Синод. Вселенският патриарх Вартоломей присъства на опелото заедно с представители на поместните православни църкви и архиереи на Българската православна църква.

При прощалните си думи Вселенският патриарх изтъкна християнските добродетели на българския патриарх: търпение, смирение и миротворство. Той цитира посланието на патриарх Неофит за празника Богоявление, в което призовава за мир и осъди войната срещу Украйна. Варненско-Преславският митрополит Йоан прочете прощалното слово от името на духовенството, подчертавайки стремежа на патриарх Неофит да бъде съвършен в своята вяра и служба.

Стотици хора дойдоха в храм-паметника "Александър Невски", за да изпратят патриарха в последния му път, съобщи БНР. Траурната процесия продължи с военен кортеж и литийно шествие до митрополитската катедрала "Света Неделя", където Негово Светейшество ще почива за вечни времена, според неговата последна воля.

Снимка: Българска патриаршия
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев