Сирни заговезни е днес

Кукери
17.03.2024 / 08:18

Сирни заговезни, известен още като Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората, е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Този празник се празнува точно 49 дни преди Великден, отбелязвайки края на карнавала и началото на Великия пост, съобщава Уикипидея.

Ритуалите, изпълнявани по време на Сирни заговезни, варират и често включват елементи от езически традиции. През седмицата между Месни заговезни и Сирни заговезни, известна като Сирна неделя, хората участват в различни обреди и обичаи. Един такъв обичай е хамкането, където парче сирене, халва или варено яйце се завързва на конец и се люлее, а участниците се опитват да го захапят с уста.

Сирни заговезни е свързан и с искането на прошка, особено от по-възрастните членове на семейството. Това е важно, защото без прошка не може да започне Великият пост. По време на празничната трапеза се сервират млечни продукти и яйца, тъй като след Сирни заговезни започват постите.

Други обичаи, свързани с празника, включват палене на огньове (Заговезнишки огън) и извършване на ритуали с цел очистване и предпазване от злини. В някои региони се изпълняват обичаите оратник и ората копата, където младите мъже хвърлят запалени стрели в дворовете на момичетата, които харесват като символ на тяхната привързаност.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев