Гражданско движение "Ние идваме" организира протест пред руското посолство в София

Снимката е илюстративна
17.03.2024 / 14:38

Гражданско движение "Ние идваме" организира протест пред руското посолство в София, където руски граждани гласуват за президент на Русия. Протестиращите поставиха маса с две урни за гласуване - една за руския опозиционен лидер Алексей Навални и друга за настоящия президент на Русия Владимир Путин, съобщи БТА. Участниците в акцията символично "гласуваха" за един от двамата кандидати.

От движението твърдят, че действията им са насочени към подчертаването на важността на свободата като основно човешко право, което според тях изглежда липсва в Русия. Николай Хаджигенов от "Ние идваме" заяви пред журналисти, че „свободата е право на всеки, а очевидно в Русия нямат такова право“. Той добави, че акцията също така отразява връзката между свободата, войната и мира.

Хаджигенов критикува ограничените възможности за избор, достъпни за руските гласоподаватели, заявявайки, че „вариантите за избор в Русия са няколко – за Путин, за Путин и пак за Путин“. Той направи паралел с България, като посочи, че гражданите тук понякога се чувстват принудени да гласуват за политически партии или личности, които не представляват техните ценности или интереси.

Арман Бабикян от "Ние идваме" предположи, че Европейският съюз няма да признае предстоящите избори в Русия за легитимни. Той изрази изненада от това, че българските власти осигуряват безопасното провеждане на руските избори в страната, като същевременно позволяват на руснаците да упражняват правото си на глас свободно. Бабикян твърди, че подобно отношение може да съществува само в България, където хората имат избор между Навални и „човекът, който тероризира и убива руските и украинските граждани“.

Бабикян също така обвини определени български държавни органи, като ДАНС и МВР, че са съучастници в разпространението на руска пропаганда в страната. Той вярва, че евроатлантическите настроения в България са отговорни за подкрепата на политиката на Путин и реализацията на неговите енергийни проекти.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев