Конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната се проведе в София

Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
17.03.2024 / 16:37

Паскал Донахю, председател на Еврогрупата, подчерта значението на присъединяването на България към еврозоната и изтъкна практическите ползи от членството, като например превръщането на еврото във валутен резерв, по-ниска инфлация и лихвени проценти, улеснено пътуване и търговия в рамките на еврозоната. Той каза, че влизането на България в еврозоната би означавало, че нейните финансови лидери ще участват в процесите на вземане на решения, засягащи европейската икономика.

Министърът на финансите Асен Василев потвърди ангажимента на правителството за присъединяване към еврозоната и сподели, че остава само да се изпълни критерият за инфлацията, който се очаква да бъде изпълнен до юни тази година. Управителят на БНБ Димитър Радев също изрази подкрепата си за процеса на присъединяване и подчерта необходимостта от реформи и добри политики за успешно членство в еврозоната. Конференцията събра над 100 представители на бизнеса, работодателските и синдикалните организации и дипломатическия корпус, които изразиха своята подкрепа за присъединяването на България към еврозоната.

Паскал Донахю присъства в петък на конференция на тема: „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса”. Конференцията бе организирана от Министерство на финансите.

Видео запис от конференцията може да видите тук:

Снимка: Министерство на финансите
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев