Пловдивски, варненски, софийски и бургаски полицаи участваха в съвместно обучение за реакция в извънредни ситуации

...........................................
17.03.2024 / 17:37

Служителите от сектор "Специализирани полицейски сили" към пловдивската дирекция на МВР организираха двудневно обучение, в което участваха полицаи от столичната дирекция и областните дирекции във Варна и Бургас. Това е първото подобно съвместно специализирано обучение, инициирано в отговор на постоянния процес на професионална подготовка и повишаване на капацитета на служителите на реда.

Курсът се проведе в базата на едно от военните подразделения в Пловдив, предоставено от Съвместното командване на специалните операции. Обучението имаше за цел да унифицира, синхронизира и координира действията на служителите от звената Специализирани полицейски сили (СПС) към СДВР и дирекциите в Пловдив, Варна и Бургас. Темата на обучението беше „Унифициране, синхронизиране и координиране на действията на служителите от звената Специализирани полицейски сили към СДВР и дирекциите в Пловдив, Варна и Бургас“, а целевата група включваше 70 униформени служители с обучители – ръководни служители от пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“.

Гост лектор на курса беше доц. Иван Станчев – експерт по високорискови операции, дългогодишен преподавател в Академията на МВР и настоящ преподавател в катедра „Национална сигурност“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Лекциите бяха фокусирани върху специфичните действия на служителите според процедурата за реагиране при сигнал за групово нарушение на обществения ред по реда на Закона за МВР, Закона за охрана на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, Закона за събранията, митингите и манифестациите и други.

По време на практическите упражнения служителите отработваха различни сценарии за справяне с масови безредици, като се наблягаше на конкретните мерки за безопасност при работа с помощни средства и оръжие; подготовката на екипите; спиране и слизане от превозните средства; заемане на определени строева формация; подход и действия за разрешаване на ситуацията; задържане и отвеждане на лица и т.н.

Обучението завърши с анализ на положителните аспекти и идентифицираните слабости, като обобщените изводи ще бъдат включени като препоръки за бъдещи действия в учебната програма за повишаване ефективността на специализираните звена.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев