В Сливен се проведе национален форум за образованието

...........................................
19.03.2024 / 12:35

Десетата юбилейна национална среща на общинските експерти в образованието събра представители от 50 общини, заместник-министъра на образованието Емилия Лазарова, екип от МОН и други експерти в областта за два дни на обсъждане на актуални теми в сферата на образованието. Събитието беше организирано от НСОРБ и НСОРБ - Актив.

Темите, обсъдени по време на срещата, включват промени в професионалното образование и финансиране на реформи, изпълнение на проекти по Програмите за образование, ранно детско развитие, задържане на деца и ученици в училище, критерии за оценка на качеството на образованието и навлизането на изкуствения интелект в класните стаи.

Лидия Димитрова, заместник-председател на Постоянната общинска комисия по образование, наука, култура и вероизповедания, представи Община Сливен на престижния форум. Тя изрази интереса си към STEM проектите и проектите за нови сгради или разширения на съществуващи училища, като подчерта, че възможностите за общинско финансиране за такива проекти ще бъдат значителни през 2024 г.

Друга важна тема, обсъдена на срещата, беше препоръката на МОН общините да назначат на място в детски градини и училища специални педагози, логопеди, психолози, които да работят с деца със специални образователни потребности. Целта е да се осигури квалифицирана подкрепа още в ранна детска възраст.

Използването на изкуствен интелект, особено ChatGPT от ученици и учители, предизвика много емоции на срещата. Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании, представи темата с любопитни примери. Участниците признаха необходимостта от допълнителни насоки за изграждане на умения за ефективно използване на изкуствения интелект в образованието.

Лидия Димитрова планира да запознае членовете на съответните комисии към местния парламент с дискутираните теми от националната среща. Тя също така предложи да покани г-н Димитров от Асоциацията на софтуерните компании да участва в Националната конференция на учителите по физика, която ще се проведе в Сливен през юни, тъй като конференцията ще се фокусира върху дигиталното образование, а изкуственият интелект играе решаваща роля в тази област.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев