Другият месец ще обявят филмът-носител на наградата LUX за 2024 г.

Победителят в наградата LUX за 2024 г. ще бъде обявен в Brussels Hemicycle на 16 април
19.03.2024 / 14:20

Филмът-носител на наградата LUX за 2024 г. ще бъде обявен на специална церемония в Брюкселската зала, където ще присъстват представители на петте номинирани филма и евродепутати. Церемонията ще събере на 16 април членове на ЕП, режисьори и граждани, за да отпразнуват избрания филм, който е получил едновременно одобрение от членовете на ЕП и публика, съобщават от Европейския парламент.

Регистрация за церемонията е достъпна до 8 април, като около 1200 посетители присъстваха на церемонията по награждаването през 2023 г. в Брюкселския хемициклет. Публиката има възможността да гледа и да гласува за един от петте номинирани филма, като техните гласове представляват 50% от крайния резултат. Другата половина идва от гласуването на членовете на ЕП.

 

Номинираните филми за наградата LUX за 2024 г. са:

1. „20 000 вида пчели“ (Испания) на режисьора Естибалис Уресола Солагурен

2. „Падали листа“ (Финландия) на режисьора Аки Каурисмаки

3. „На адаманта“ (Франция) на режисьора Никола Филибер

4. „Димна сауна сестринство“ (Естония) на режисьор Анна Хинтс

5. "The Teachers' Lounge“ (Германия), режисиран от Илкер Чатак

 

Наградата за европейски филм на публиката LUX се присъжда от Европейския парламент, Европейската филмова академия, Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas от 2020 г. насам. Наградата има за цел да популяризира европейските филми, да покаже културното многообразие и да обсъди важни обществени теми като демокрация, човешко достойнство, равенство, недискриминация, приобщаване, толерантност, справедливост и солидарност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев