ЕП постигна временно споразумение за разширяване на търговските мерки за либерализация за Украйна

Европейски парламент
20.03.2024 / 12:35

В сряда Европейският парламент и Съветът постигнаха временно споразумение за разширяване на търговските мерки за либерализация за Украйна в лицето на агресивната война на Русия. Споразумението има за цел да подкрепи Украйна, като поднови временното спиране на митата и квотите върху износа на украински селскостопански продукти за Европейския съюз (ЕС) за още една година, до 5 юни 2025 г.

Европейската комисия може да предприеме бързи действия и да наложи всички необходими мерки в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос. Регламентът предвижда и аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, включително птиче месо, яйца и захар. Евродепутатите разшириха списъка, за да включат овес, царевица, зърнени храни и мед. Те също така осигуриха твърди ангажименти от Комисията да предприеме действия, ако има скок на украинския внос на пшеница.

Парламентът и Съветът трябва да дадат окончателното си одобрение на временното споразумение. Новите разпоредби трябва да влязат в сила веднага след изтичането на текущите мерки на 5 юни 2024 г. Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включително зоната за свободна търговия, предоставя на украинските компании преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам. След като Русия започна агресивната си война, ЕС въведе автономни търговски мерки (ATM) през юни 2022 г., позволяващи безмитен достъп за всички украински продукти до ЕС. Тези мерки бяха удължени с една година през 2023 г. Подобни мерки бяха удължени с още една година за Молдова след изтичането на настоящите мерки на 24 юли 2024 г. Русия умишлено се насочва към украинското производство на храни и съоръженията за износ в Черно море, за да подкопае икономиката на страната и да застраши глобалната продоволствена сигурност.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев